Odbijen zahtjev MANS-a, Vesna Banjević ipak sudi

Predmet je prvo dodijeljen sudiji Veljku Radovanoviću, zatim Nebojši Goluboviću, da bi na kraju stigao u ruke Banjević
208 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Radović, Foto: Arhiva Vijesti
Zoran Radović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.06.2012. 11:50h

Predsjednik Osnovnog suda u Podgorici Zoran Radović odbio je izuzeće sudije Vesne Banjević iz postupka po tužbi izvršne direktorke Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanje Ćalović i zaposlenih u MANS-u, koji traže 37.500 eura od Uprave policije i države zbog povrede prava ličnosti.

Advokat Veselin Radulović optužio je ranije Radovića da nezakonito dodjeljuje predmet sudijama, jer je prije početka suđenja promijenjeno troje sudija.

Predmet je prvo dodijeljen sudiji Veljku Radovanoviću, zatim Nebojši Goluboviću, da bi na kraju stigao u ruke Banjević.

Radović tvrdi da je sve urađeno u skladu sa Zakonom i da su sudije dobijale predmet metodom slučajne dodjele.

Zaposleni u MANS-u, njih 25, traži po 1.500 eura, na ime naknade nematerijalne štete zbog nezakonitog prikupljanja obavještenja od Ćalović prošle godine u policiji, a zbog postavljanja snimka svadbe Safeta Kalića na internetu, kao i prisluškivanja i čitanja mejlova zaposlenih u toj nevladinoj organizaciji.

“Uprava policije je, umjesto da prikuplja obavještenja o povezanosti visokih funkcionera sa pripadnicima organizovanog kriminala, koji se vide na snimku, samoinicijativno kršila pravo na privatnost tužilaca i pokušala prinudno da dobije obavještenja od Ćalović ko je snimak objavio i kako se do njega došlo”, navodi se, između ostalog, u tužbi.

U veoma kratkom odgovoru na tužbu, Uprava policije i država prebacuju odgovornost sa jednih na druge - u policiji smatraju da je za njih odgovorna država, dok zastupnik imovinsko pravnih interesa države navodi da je Uprava samostalan organ i da država ne može odgovarati za njihove postupke.

Bonus video: