GA: Policajci su povlašćeni u sudovima

“Jauković već iza sebe ima određene sudske presude za nanošenje teških odnosno lakših tjelesnih povreda"
56 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 18:37h

Istraživači Građanske alijanse tvrde da je policijski službenici pred crnogorskim sudovima prolaze sa olakšicama kada je u pitanju njihova odgovornost za određena kršenja ljudskih prava.

“Ponašanje sudstva veoma zabrinjava jer se radi da državni službenici, prije svega mislim na policijske službenike prolaze sa velikim olakšicama kada je u pitanju njihova odgovornost u slučajevima kada su optuženi za određena kršenja ljudskih prava”, kazao je za TV Vijesti Milan Radović, koordinator programa ljudskih prava u Građanskoj alijansi .

On podsjeća na nedavni incident u Herceg Novom u kojem su učestvovali bivši lider i osnivač Liberalnog saveza CG Slavko Perović i policajac Božidar Jauković.

“Jauković već iza sebe ima određene sudske presude za nanošenje teških odnosno lakših tjelesnih povreda, a da sudske instance nijesu primijenile adekvatnu sudsku praksu već su u sva tri puta davale uslovne kazne”, istakao je Radović. Sudska praksa kada je riječ o povratnicima je prilično jasna.

Povratništva se oštrije kažnjavaju

“Sudska praksa za period od 20 godina koliko sam ja bio sudija da lica moraju u slučaju povratništva da se oštrije kažnjavaju”, kazao je za TV Vijesti Goran Velimirović, bivši sudija, sada advokat. U građanskoj alijansi pozivaju čelnike policije da kažu koliko je policajaca osuđivano i da li će dobiti otkaze.

TV Vijesti, Marko Mišić

“Uprava policije bi trebala i to je test za novi menadžment da saopšti koliko policijskih službenika je do danas osuđeno za krivična djela”, istakao je Radulović. I Velimirović smatra da bi to trebalo razjasniti.

“Ne vidim ni jednog razloga da policija ne udovolju zahtjevu Građanske alijanse”, istakao je Velimirović. U Građanskoj alijansi pripremaju dokumentaciju o slučajevima gdje građani tvrde da su ih sudije molile na nekim ročištima da oproste policajcima, kako ne bi bili osuđeni.

Zabilježili su i slučaj gdje je građanin tužio policajca za prekoračenje ovlašćenja a policajac njega za napad. U tom slučaju građanin je osuđen a da suđenje policajcu nije ni počelo.

Galerija

Bonus video: