Za Manka pravila ne važe

Fešta je priređena na molu i u dijelu marine rezervisanom za vez mega i superjahti, a u saradnji sa vlasnikom i posadom 65-metarske britanske jahte „White Rose of Drachs“
103 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2012. 15:31h

Iako važeći pomorski propisi striktno zabranjuju te aktivnosti, kompanija „Adriatic Marinas“, koja gazduje marinom Porto Montenegro u Tivtu, prošlog je vikenda upriličila kupanje i zabavu na vodi u akvatorijumu marine.

Fešta je priređena na molu i u dijelu marine rezervisanom za vez mega i superjahti, a u saradnji sa vlasnikom i posadom 65-metarske britanske jahte „White Rose of Drachs“. Osim što je poslužila kao glavna lokacija za zabavu veselih mladića i razgolićenih djevojki koji su se „igrali“ u đakuziju na najvišoj palubi jahte, „White Rose of Drachs“ je bila i svojevrsna skakaonica, jer su sa velikog penumatskog tobogana postavljenog uz bok jahte, učesnici zabave skakali i klizali se do mora u marini gdje su se kupali.

PR menadžer „Porto Montenegra“ Danilo Kalezić potvrdio je „Vijestima“ da je „Adriatic marinas“ bio organizator “zabave sa toboganom, za zaposlene i sve posjetioce, kako bi obilježili početak turističke sezone.”

Na pitanje da li im je poznato da je postavljanje tobogana i kupanje gostiju sa jahti u marini strogo zabranjeno važećim propisima u Crnoj Gori i što će, budući da to nije prvi takav slučaj kupanja u marini, učiniti da se to ubuduće više ne događa, menadžment Porto Montenegra je “Vijestima” odgovorio da “takvih događaja ima i u marinama u Crnoj Gori i u regionu”.

“Kupanje u lukama jeste zabranjeno, ali marina može da napravi izuzetak ukoliko je određena aktivnost organizovana uz najstrože sigurnosne mjere, što je slučaj sa navedenim događajem (zabrana kretanja plovila u dijelu marine u kojem se organizuje događaj, obezbjeđenje, vatrogasno vozilo u neposrednoj blizini…).

Organizovanje sportsko-rekreativnih aktivnosti u marini nije presedan, što potvrđuju primjeri sličnih događaja u Crnoj Gori i regionu”, piše u odgovoru menadžmenta koji je “Vijestima” proslijedio Kalezić.

Pri tom, “Adriatic Marinas” zaboravlja da se takve sportsko-rekrativne aktivnosti na moru moraju prijaviti nadležnoj Lučkoj kapetaniji i organizovati tek po dobijanju njenog odobrenja. To, kako “Vijesti” nezavanično saznaju u Lučkoj kapetaniji Kotor, nije bio slučaj sa “partijem” koji je u tivatskoj marini održan proteklog vikenda.

“Jedini plovni put u neposrednoj blizini marine Porto Montenegro jeste put Kumborski tjesnac – Mulo Staničica (gradska luka Pine), gdje se ove i slične aktivnosti ne organizuju”, tvrde iz Mankove kompanije

Prema važećim propisima u Crnoj Gori, a bez čijeg poznavanja ne možete položiti ni ispit za sticanje zvanja “voditelj čamca”, a kamoli za skipera jahte, u lukama, odnosno marinama je, pored ostalog, zabranjeno “ložiti vatru na otvorenom, na obali ili brodu (čamcu) i na napravama za vez, kupati se u moru, glisirati, jedriti na dasci, vući skijaša ili učiti skijanje na vodi, te na bilo koji način ugrožavati sigurnost i bezbjednost plovidbe”.

Upravo je sa dijelom tako propisanog režima u lukama i marinama neusaglašen rad nedavno otvorenog “Watersport Rental Centra” koji funkcioniše na glavi mola i sjevernom lukobranu marine Porto Montenegro. Tu se odnedavno gostima nudi iznajmljivanje čitavog niza malih plovila i rekvizita za zabavu na vodi, poput daski za veslanje u stojećem stavu, katamarana i trimarana za jedrenje, skutera, glisera i opreme za skijanje na vodi.

Pojedini korisnici usluga tog centra sa iznajmljenim skuterima, gliserima i opremom za skijanje na vodi proteklih dana bukvalno su divljali po moru u akvatoriju na prilazu marini, ali i glavnom tivatskom gradskom pristaništu Pine gdje minulog vikenda jedan od skijaša na vodi u nekoliko navrata samo što nije završio pod krmom jednog od na Pinama vezanih brodova. To, međutim, ni najmanje ne zabrinjava menadžment Porto Montenegra.

“Stacioniranje pomenutih sportsko-rekreativnih plovila jeste dozvoljeno, s obzirom da se glisiranje, skijanje na vodi, jedrenje na dasci i slične aktivnosti ne obavljaju u marini, kao ni na njenom prilazu, već van marine. Kao što postoje pravila po kojima se u marini vezuje jahta, tako postoje i pravila za vezivanje skutera ili bilo kojeg plovila koje glisira.

Njihovo kretanje i glisiranje regulisano je zakonom i vazećim propisima, koje kompanija 'Adriatic Marinas' i njene partnerske kompanije koje se bave vodenim sportovima, u potpunosti poštuju”, saošteno je “Vijestima” iz kompanije, čiji je većinski vlasnik kanadski “kralj zlata”, Piter Mank, uz napomenu da “nacrt Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe, koji reguliše prostor namijenjen za sport, rekreaciju i razonodu, kaže da je odobrenje nadležnih institucija potrebno ukoliko se ove aktivnosti održavaju na plovnim putevima”.

“Jedini plovni put u neposrednoj blizini marine Porto Montenegro jeste put Kumborski tjesnac – Mulo Staničica (gradska luka Pine), gdje se ove i slične aktivnosti ne organizuju”, tvrde iz Mankove kompanije.

Prostor za razonodu mora biti odvojen od plovnog puta

Dok iz Mankove kompanije tumače da u njihovoj blizini navodno postoji samo jedan plovni put, važeći Zakon o pomorskoj i unutrašnjoj plovidbi (Službeni list SRJ broj 12/98, 44/99, 74/99 i 73/2000), ali i nacrt još neusvojenog novog crnogorskog zakona o sigurnosti pomorske plovidbe na koji se poziva “Adriatic Marinas”, jasno definišu da je “plovni put u obalnom moru SRJ (unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Crne Gore) pojas u tom moru dovoljno dubok za bezbjednu plovidbu broda, koji je po potrebi i obilježen (označen)”.

Zakon propisuje i da “prostor namijenjen za sport, rekreaciju i razonodu mora biti odvojen od plovnog puta”

Zakon propisuje i da “prostor namijenjen za sport, rekreaciju i razonodu mora biti odvojen od plovnog puta”.

S obzirom na takvu zakonsku definiciju, ali i činjenicu da jahte i drugi brodovi do njihove marine takođe moraju doći nekim plovnim, a ne drumskim ili vazdušnim putem, čini se krajnje neodrživim pokušaj “Adriatic Marinasa” da relativizuju kršenje važećih pomorskih propisa od korisnika njihovog rental centra za skutere, glisere i ostala plovila za rekreaciju, a koji se nalazi unutar same marine.

Tobogan napravljen po posebnoj narudžbi

“Ko kaže da su vlasnici i posade superjahti uštogljeni? Ili možda Porto Montenegro obezbjeđuje najbolje vezove u marini baš onima koji znaju da se zabavljaju?

Prošle subote popodne u marini je održana prva ljetnja zabava na doku, čiji su domaćini bili Porto Montenegro i posada jahte “White Rose of Drachs”, a koja je uključivala i spektakularni vodeni tobogan sa vrha te predivne jahte do vode u luci ispod broda”, piše, pored ostalog, u članku “Tobogan i žurka u mokrim majicama”, koji je objavljen na sajtu www.montenegromarineservices.com.

Autor članka piše o toboganu koji se, kako mu je objasnio kapetan jahte “White Rose of Drachs”, pravi u Kini po posebnoj narudžbi da bi odgovarao dotičnom brodu.

“Pitam se da li će ovi tobogani sada postati najnovija igračka koja se mora imati među trendy vlasnicima i skiperima jahti koji već imaju gomilu drugih sličnih vodenih igračaka”, piše autor članka.

Galerija

Bonus video: