O slobodnom pristupu informacijama će se još pričati

Novi tekst mora biti usklađen sa Ustavom, te uravnotežen sa zakonima o tajnosti podataka i zaštiti podataka o ličnosti
0 komentar(a)
privatnost, zaštita podataka, Foto: Shutterstock.com
privatnost, zaštita podataka, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.06.2012. 12:52h

Odbor za međunarodne odnose i evropske integracije odlučio je da set novih i izmijenjenih zakona preporuči Skupštini na usvajanje ocjenivši da su usaglašeni sa evropskim zakonodavstvom.

Među tekstovima koji će se naći na plenumu je i Zakon o slobodnom pristupu informacijama prema mišljenju Vasilija Laloševića ima nedorečenosti jer ne precizira koja je to Agencije koja će postupati po žalbama. Pomoćnik ministra kulture Željko Rutović ponovio je da je zakon unaprijeđen u odnosu na važeće rješenje i da je najvažnije kako će se primjenjivati u praksi.

On je podsjetio da su razlozi za donošenje novog teksta potreba da bude usklađen sa Ustavom, uspostavljanje ravnoteže sa zakonima o tajnosti podataka i zaštiti podataka o ličnosti i usaglašavanje sa Konvencijom Savjeta Evrope o pristupu slobodnim informacijama.

Rutović je dodao kako su na izradi novog zakona učestvovali i međunarodni eksperti, a da je Venecijanska komisija konstatovala napredak u odnosu na stara rješenja i kao i da ne postoji jasna definisanost između prava na privatnost ličnosti i prava javnosti da zna. Opozicija i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora ranije su ocijenili da je novi tekst korak unazad jer je zakon koncipiran tako što je dat primat zakonima o tajnosti podataka i zaštiti podataka o ličnosti na štetu tog teksta.

Olakšice za ulagače iz UAE

Odbor je, uz izdvojeno mišljenje Laloševića, odlučio da se tekst predloži plenumu na usvajanje. Na sjednici nakon redeferisanja predlagača Odbor je odlučio da preporuči i usvajanje Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i imovinu.

Na osnovu tog ugovora tvrdi predlagač Biljana Šćekić iz Ministarstva finasija da će dovesti investitore iz Ujedinjenih Emirata koji su zainteresovani za bankarski sistem, poljoprivredu i turizam jer će imati olakšice prilikom ulaganja u Crnu Goru.

Predlog zakona o potvrđivanju Ničanskog sporazuma o međunarodnoj klasifikaciji robe i usluga radi registrovanja žigova, predlagači će morati tehnički i formalno da dorade. Na plenumu će se naći i predloženi zakon o potvrđivanju Protokola o izmjenama i dopunama Konvencije o zastarjelosti potraživanja u oblasti međunarodne kupoprodaje robe, Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o izručenju između Crne Gore i Republike Makedonije, Predlog zakona o potvrđivanju Statuta Međunarodnog centra za genetski inžinjering i biotehnologiju, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Makedonije (vraćanje i prihvatanje) osoba bez dozvole boravka.

Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka i Predlog zakona o slobodnom pristupu informacijama takođe su preporučeni da budu usvoojeni. Dnevnim redom, bilo je predviđeno i razmatranje Predloga zakona o finansijskom obezbjeđenju ali se na sjednici nijesu pojavili predlagači iz ministarstva finasija.

Nećemo sa vama

Predstavnici MANS-a koji su radili na novom Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, kako je saopštio predsjednik Odbora Miodrag Vuković, bili su pozvani da prisustvuju sjednici na njihovo insistiranje ali su u međuvremenu poslali dopis da ipak ne žele.

MANS je naveo da ne želi da prisustvuje jer ne želi da daje legitimitet odlukama Skupštine koja obesmisli svaki problem.

"Eto kako izgleda rad ove nelegitimne Skupštine, a kako onih koji misle da sa njima sve počinje i završava”, konstatovao je Vuković nakon što je pročitao pismo MANS-a.

Bonus video: