Budva: Ko u ponoć ne ugasi muziku, biće kažnjen

“Niko nema pravo po zakonu da u lokalima, takozvanim šank barovima, otvorenim šankovima emituje muziku na otvorenom nakon ponoći"
77 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2012. 13:40h

Opština Budva nije izdala nijednu privremenu dozvolu ugostiteljskim lokalima da emituju muziku do jedan sat iza ponoći, dok iz Komunalne policije upozoravaju da su zakonski priopisi jasni, te da će svako ko ne ugasi uređaje za emitovanje muzike tačno u ponoć biti suočen sa rigoroznim kaznama koje dostižu i do 15 hiljada eura.

Problem buke, jedan od najaktuelnijih gotovo svake sezone, upravo je onaj oko koga se najviše lome koplja. Dok ugostitelji kažu da je upravo Budva kao destinacija zabave ta koja privlači najviše gostiju i građana, mnogi smatraju da je prekomjerna buka razlog što mnogi turisti napuštaju uža gradska jezgra.

I dok ugostitelji sa nestrpljenjem očekuju da Opština započne sa izdavanjem privremenih dozvola, iz Komunalne policije ističu da su započeli velike kontrole svake noći, koje će biti u kontinuitetu sprovođene do kraja ljeta.

Iz Komunalne policije ističu da su započeli velike kontrole svake noći

“Niko nema pravo po zakonu da u lokalima, takozvanim šank barovima, otvorenim šankovima emituje muziku na otvorenom nakon ponoći, to je precizirano Zakonom o zaštiti od buke. Dok se to ne promijeni, propisi su jasni i mi ih se strikltno pridržavamo tokom inspekcijskih kontrola. Neki ugostitelji navode da imaju obećanja da će dobiti dozvolu i na račun toga misle da će biti „pomilovani“ od strane Komunalne policije. Svima poručujemo da su svi jednaki i da nema selekcije, znači tačno u ponoć moraju gasiti elektro-akustične uređaje za emitovanje muzike”, poručili su iz Komunalne policije, i najavili da su kontrole intenzivirane tokom vikenda i to na u kontakt zoni Starog grada, šetalištu i u Bečićima, gdje je problem buke najizraženiji.

Prijava na licu mjesta

Komunalni inspektori, kako se navodi, imaju pravo na osnovu Zakona o inspekcijskom nadzoru i Zakona o buci, da pišu prekršajne naloge na licu mjesta.

“Ukoliko neki od ugostitelja bude ponovio prestup, odmah će mu se, na licu mjesta, ispisati prekršajna prijava i biti proslijeđena sudiji za prekšaje. Mi smo ih tokom predsezone, u okviru preventivnih akcija, upozoravali da se moraju pridržavati zakona. Sada je sezona uveliko počela. Čak smo i tolerisali nekih desetak minuta, ali od sada, i minut nakon roka, ukoliko ne budu gasili muziku, biće napisana kazna. Svi ugostitelji moraju biti svjesni da će, ukoliko tri puta ponove isti prestup, nadležnoj opštinskoj službi biti proslijeđen zahtjev za oduzimanje dozvole za rad”, kazali su u Komunalnoj policiji.

Saradnja sa novim načelnikom

Oni su naglasili da imaju izuzetno dobru saradnju sa novim načelnikom budvanske područje jednice uprave policije Slavko Roganovićem.

“Novi načelnik nam je, pošto dobro razumije probleme sa kojima se Komunalna policija suočava prilikom akcija, ponudio asistenciju pripadnika policije, koji svake noći sa našim inspektorima idu u kontrole”, naveli su u Komunalnoj policiji.

Kako „Vi j e s t i“ saznaju, najvjerovatnije će prve privremene dozvole za produženo emitovanje muzike biti izdate nakon 15. juna, a do tada - muzika se gasi u ponoć.

Galerija

Bonus video: