Otvorena sezona u Pivi: Cilj da goste zadrže duže od dan-dva

"Moramo preduzeti sve da u narednom periodu prirodna bogatstva na pravi način valorizujemo", kazao je Knežević
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2012. 19:25h

U Crkvičkom Polju, u Pivi, zvanično je otvorena turistička sezona manifestacijom „Tara 2012“, koja se održava već treću godinu zaredom.

U sklopu manifestacije, koju zajednički organizuju turističke organizacije Plužina i Foče, pod pokroviteljstvom italijanske vlade i NVO „COSV“, kao i Opštine Plužine, organizovano je planinarenje, biciklizam i splavarenje.

Direktor TO Plužine Neđeljko Jovović kazao je da cilj manifestacije nije samo da se ozvaniči turistička sezona, već i da se promovišu turističke ponude Plužina i Foče i da se Spomen-dom, koji je prije nekoliko godina zahvaljujući NVO „COSV“ rekonstruisan, promoviše u turistički objekat, tako da nije više smo Spomen-dom.

Silvia Kastelani iz NVO „COSV“ je kazala da je projekat počeo 2009. godine i da je njegov cilj bio da se pomogne turističkom razvoju regije.

"U prvoj fazi projekta obnovljen je Spomen-dom, dok se drugi dio projekta odnosi na postavljanje turističkih i informacionih tabli u ovoj regiji", kazala je Kastelani i dodala da se ove godine pomenuti projekat završava.

Da se valorizuju prirodna bogatstva

U ime Opštine Plužine prisutne je pozdravio glavni administrator Vladimir Knežević koji je kazao da pomenuta manifestacija ima za cilj stvaranje „integrativne turističke ponude“ Plužina i Foče, opština koje „posjeduju izuzetan potencijal za razvoj kontinentalnog turizma“.

"Moramo preduzeti sve da u narednom periodu ova prirodna bogatstva na pravi način valorizujemo. Moramo naći odgovor na pitanje kako da produžimo turističku sezonu i da zadržimo turiste više od dan-dva nego što se sada zadržavaju kod nas. To možemo jedino ukoliko stalno ulažemo u razvoj putne, komunalne i turističke infrastrukture", kazao je Knežević.

Dodao je da je lokalna uprava Opštine Plužine turizam prepoznala kao stratešku granu i da joj pridaje izuzetan značaj.

Tara je uvijek spajala ljude

Olivera Elez, zamjenica načelnika Foče, kazala je da Tara nikada nije razdvajala ljude već spajala i da joj je drago što administrativne granice nijesu promijenile takvu situaciju.

"Srećna sam što, prije svega zahvaljujući ovim predivnim predjelima, mnogi stanovnici sa lijeve i desne obale Tare, mnogi stanovnici iz šumovite Bosne i krševite Crne Gore žive u skladu sa prirodom i žive od prirode", kazala je Elez.

Filipo Bordini se zahvalio u ime ambasade Italije, i kazao da koliko je projekat za tu zemlju značajan najbolje govori činjenica da su odlučili da ga finansiraju.

Priređen je i kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali pjevačka etnogrupa iz Foče i recitator Miodrag Knežević, koji je pročitao pjesmu „Tara“ Božidara Živkovića Džigija, dok je program vodila Jelena Nišić.

Nakon toga, gosti su otišli da se oprobaju u biciklizmu, planinarenju i splavarenju, za koje su bili zaduženi članovi PK „Piva“, BK „Perun“ iz Nikšića i rafteri sa Tare.

Okrenuti se sjeveru Crne Gore

Zoran Duletić, pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma, kazao je da je turizam uglavnom koncentrisan na primorju i da taj sektor ne treba širiti, već ga kvalitetno prestrukturirati, a okrenuti se centralnom i sjevernom regionu.

"Prema predviđanjima uglednih svjetskih turističkih organizacija i stručnjaka razvoj turizma će se u 21. vijeku bazirati na eko-turizmu, kao što je eko-selo Jugoslavija koje se od jedne baze ekološki i socijalno odgovornog putovanja proširilo na putovanja sa prirodnom komponentom, kulturni turizam, tematski, koji treba da bude fokusiran na zabavi, uzbuđenju i obrazovanju i avanturistički koji predstavlja malu ali rastuću tržišnu nišu", kazao je Duletić.

Prema njegovim riječima, perspektiva razvoja planinskog turizma u Crnoj Gori treba da počiva na avanturističkom i eko-turizmu i djelimično tematskom.

Galerija

Bonus video: