Nije riječ o politici, već o napadu i uvredama

Danijela Vasiljević, svjedok incidenta na Škveru u kome je povrijeđen Slavko Perović, tvrdi da dok se sve dešavalo nije ni prepoznala nekadašnje lidera LSCG
100 pregleda 238 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2012. 19:27h

Danijela Vasiljević, žena koja je bila pominjana kao povod za incident koji se u srijedu poslije podne dogodio na hercegnovskom Škveru između bivšeg lidera LSCG i policajaca Interventnog voda, insistira da javnost čuje i njeno svjedočenje.

Danijela je sa mužem, Englezom sa kojim živi u Švajcarskoj, u srijedu došla na Škver da provedu, nadali su se, ugodno poslijepodne.

Muž je sjeo na terasu kafe bara “Nautica”, a Danijela je sa dvogodišnjim sinom otišla u susjedni DO DO da mu kupi sladoled. Sa djetetom je sjela na terasu DO DO-a, vodeći računa da se dječak ne pokapa sladoledom koji se topio.

"Za susjednim stolom sjedjela su tri gospodina, kasnije sam saznala da je riječ o Slavku Peroviću, Vasu Mariću i S.T. Perović je jako vikao i bio vulgaran do šokantnosti. Na terasi kafića bilo nas je jako malo. Iza mene je sjedjela žena sa dvoje djece, po nekoliko riječi koje je izgovorila shvatila sam da je Ruskinja, a za stolom malo dalje gospodin sa ženom.

U jednom trenutku Perović se okrenuo i glasno pitao 'Zašto se neko ne pobuni!? Eto, onaj sa naočarima!?' Čovjek se okrenuo prema meni, provjeravajući, vjerovatno, da li se to odnosi na njega. Zatim su se on i žena digli od stola, a čovjek je, odlazeći, više za sebe prokomentarisao: 'Šta je ovo!?' Potom su on i Perović razmijenili nekoliko riječi koje nisam čula", priča Danijela.

Pobjegla od vulgarnosti

Šta je i da li je uopšte Perović nešto govorio o politici Danijela ne zna, ali kaže da je bila “užasnuta i zgrožena”, i da je “pobjegla od vulgarnosti koje je njen sin u jednom trenutku ponovio”. Uzela je dijete i prešla u “Nauticu”, a onda sjela sa mužem. Za sve to vrijeme konobarica joj se, kaže, izvinjavala zbog atmosfere na terasi.

"Nakon što sam dijete ostavila sa mužem, vratila sam se i ušla u DO DO da provjerim da li će nam konobarica donijeti sladoled u susjednu 'Nauticu'. Prolazeći između stola pored koga je Perović stajao i gestikulirao, i drugog za kojim je bila grupa muškaraca, pitala sam, ne obraćajući se nikome posebno 'Bože mili, šta je ovo'", priča Danijela.

Prema njenim riječima, uslijedio je Perovićev verbalni napad na nju riječima: “Šta ti je, p…a ti materina”.

"Ušla sam u kafić gdje se šankerica doslovno tresla od straha i neprijatnosti. Bilo me je u jednom trenutku strah da izađem ponovo na terasu, gdje je Perović nastavio da viče i verbalno pljuje po meni.

Skupila sam hrabrost, jer sam vaspitana da moram da zaštitim sebe, izašla na terasu i tada odgovorila Peroviću. 'Mrš ti! Da sam muško, odavno bih te udarila u glavu šakom, da ućutiš danas zbog ove djece'. Perović je gestikulirao prema meni i nastavio sa vulgarnostima i uvredama.

Marić ubo Danijelinog muža štapom?

Vidjevši to, moj muž je ustao iz susjedne 'Nautice' i sa sinom u naručju prišao Perovićevom stolu pitajući ga je li glup. Bio je samo zabrinut za mene, koja sam u petom mjesecu trudnoće, bez ikakve namjere da se tuče sa bilo kim.

Rekla sam mu da je riječ o nenormalnim pijanim ljudima

Rekla sam mu da je riječ o nenormalnim pijanim ljudima. Istovremeno je Marić štapom ubo mog muža u stomak, od čega i danas ima modricu na stomaku i potvrdu o povredi iz Doma zdravlja - nastavlja priču Danijela.

U međuvremenu je, kako kaže, prišla konobarica pokušavajući da smiri situaciju, a S.T. je uhvatio Perovića za ruku da bi ga smirio. Danijela i muž sa sinom su se vratili u “Nauticu”, a ona je pozvala policiju nakon što je dobila njihov broj.

Ne interesuje je politika

S.T. je tada prišao njihovom stolu, izvinjavao se zbog svega i napustio kafić. Vasiljević je tu ostala da dočeka policiju koja je stigla za 10-15 minuta.

"Kada su vidjeli o kome je riječ, uhvatili su se za glavu. Rekli su mi da je riječ o Slavku Peroviću i Vasu Mariću, uz pitanje ' gdje baš na njih da naiđete. Ja tada nisam znala ko su oni. Njihova imena meni ništa nisu značila.

Mene politika ne interesuje, a ponajmanje politička zbivanja u Crnoj Gori", objašnjava Danijela.

Pitali su me da li hoću da ih samo opomenem ili sam spremna da ih prijavim. Nakon konsultacije sa mužem, jer mislim da je to i moja građanska dužnost, ostala sam istrajna u tome da tu dvojicu ljudi prijavim zbog vrijeđanja, uznemiravanja i fizičkog napada na mog muža.

Nije znala ni ko je Slavko Perović

Jedan policajac je odveo Marića koji se nije opirao, a drugi je prišao Peroviću, koji je tada izašao iz toaleta, i verbalno počeo da ga napada i vrijeđa, uz pitanje: 'Je li te poslao Milo'”?

Vasiljević tvrdi da je Perović pokušao da udari policajca koji se izmakao.

Na pitanje da li je već čula priče u kojoj je optužuju da je ona isprovocirala ili čak “angažovana” da izazove incident, Danijela kaže da jeste i da je zbog toga imala i neprijatnosti čak i u široj porodici u Kumboru

"Ne znam da li mu je policajac vratio, ali je vidjela da ga je oborio na pod i stavio mu lisice na ruke", kaže ona.

Potom su Perovića odveli u policiju, gdje su otišli i Danijela i njen muž, da bi dali izjavu. Na pitanje da li je već čula priče u kojoj je optužuju da je ona isprovocirala ili čak “angažovana” da izazove incident, Danijela kaže da jeste i da je zbog toga imala i neprijatnosti čak i u široj porodici u Kumboru.

Danijela je do 14. godine živjela u Kumboru, gdje je završila osnovnu školu. Kako su to bile teške devedesete godine, njen otac, koji je već radio u Švajcarskoj, cijelu porodicu je poveo u tu zemlju.

"Žao mi je što je sve dobilo za mene neočekivane dimenzije, i što je sve stavljeno u politički kontekst. Moj jedini i isključivi motiv da sve prijavim policiji je verbalni napad koji sam doživjela", kaže Danijela, i ponavlja da nije znala ko je Slavko Perović dok se sve to dešavalo.

Njen suprug je o svemu obavijestio britanski konzulat. Uz obećanje da će ga zaštiti, rečeno mu je u neformalnom razgovoru da se u Crnoj Gori većina takvih incidenata stavlja u politički kontekst. Nakon svega, Danijela se pita da li će ponovo doći na odmor u svoju domovinu i Herceg Novi gdje ima širu porodicu, gdje su se i ona i njena porodica uvijek dobro osjećali i bili gostoljubivo primljeni.

Galerija

Bonus video: