Državna tajna ko su bila naoružana lica u Cetinjskom manastiru

Svaki Amfilohijev potez, prema riječima Kilibarde, sračunat je na brisanje crnogorske etničke prepoznatljivosti
248 pregleda 126 komentar(a)
amfilohije, Foto: Savo Prelević
amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.06.2012. 18:08h

Predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) pozvali su državu da poništi odluku Podgoričke skupštine, vrati crkvenu imovinu i stane na put brisanju crnogorske etničke prepoznatljivosti.

Prof. dr Novak Kilibarda je na konfrenciji za novinare saopštio kako Crna Gora, nakon istorijskog iskoraka obnove državnosti, još nije riješila jedno važno pitanje – obezbjeđenje ravnopravnosti dvije pravoslavne crkve.

On je usvrdio da u Crnoj Gori postoje dvije ustanove koje potkopavaju svaku njenu kulturno-istorijsku prepoznatljivost: “To su SPC, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, i Crnogorska akademija nauka i umetnosti, na čelu sa Momirom Đurovićem”.

Svaki Amfilohijev potez, prema riječima Kilibarde, sračunat je na brisanje crnogorske etničke prepoznatljivosti: “Svaka crkva koja je podignuta u njegovo vrijeme nema arhitektonski stil tipične crnogorske crkve, već ima moravski stil. Ni u jednom crnogorskom manastiru nije bila ikona Svetog Save, a Amfilohije je sada osvetosavio sve manastire Crne Gore”.

Država treba da, kako je kazao, riješi pitanja koja su zatvorena na Podgoričkoj skupštini 1918. godibne, kada je ukinuta crnogorska država, i u dekretu kralja Aleksandra od 1920. godine, kada je ukinuta crnogorska crkva: “Odluke Podgoričke skupštine i dekret kralja Aleksandra treba da se ponište”.

Istoričar Novak Adžić ponovio je da je imovina CPC “okupirana”: “Mora se stati na put hajdučiji koju, iz ideološko-političkih razloga preduzima SPC, koja je tu da uruši temelje crnogorske državne slobode i nacionalnog identiteta”.

On je naglasio kako se decenijama negira sve crnogorsko, a sa ciljem “ostvarivanja enormne materijalno finansijske dobiti preko rentiranja onoga što u istorijskom smislu njoj ne pripada”: “SPC nije titular sakralnih pravoslavnih dobara, od kojih je najveći dio proglašen i zaštićen kao spomenik kulture, već je pravi titular crnogorska država”.

Adžić je podsjetio i na situaciju od prije nekoliko godina kada su u javnost procureli dokumenti u kojima se vidjelo na je SPC ja volšeban način prepravila katastarske knjige i prenijela imovinu na svoje organizacione jedinice: “U katastarskim posjedovnim listovima upisani su oni koji nijesu vlasnici prava, koji ne mogu dokazati pravni osnov i način sticanja koji bi bio održiv”.

Advokat Željko Tomović naglasio da u odnosu i djelovanju SPC-a protiv države Crne Gore, ima i elemenata kriminala, čime bi trebalo da se pozabavi državni tužilac.

Državna tajna ko su bila naoružana lica u Cetinjskom manastiru

Tomović je podsjetio i na događaj od prije par godina kada su sveštenici i pristalice CPC željeli da uđu u Cetinjski manastir i tamo obave vjerski obred, a u čemu ih je spriječila policija sa obrazloženjem da ne mogu da uđu jer se unutra nalaze naoružane osobe kriminalne prošlosti.

“Zvanično obrazloženje koje je tada dao direktor policije Veselin Veljović bilo je da su u Cetinjskom manastiru naoružana lica sa kriminalnom prošlošću. U tom momentu, policija je stala na stranu tih naoružanih lica, a spriječila je svoje građane da mirno izvrše vjerski obred”, saopštio je Tomović.

Od tada do danas, kako je kazao, postupak za utvrđivanje odgovornosti osoba koje su izdale naredbu i koja su je izvršila nije završen: “Savjet za građansku kontrolu rada policije je nemoćan jer policija tvrdi da je državna tajna koja su to lica bila u Cetinjskom manstiru”.

Crnogorska crkva jedva preživljava

Adžić je pozvao sve “dobronamjerne crnogorski identitetski samosvjesne i držatvorne snage da pomognu CPC koja se ne svojom voljom već ujdurmom i harangom protiv nje nalazi u teškoj egzistencijalnoj situaciji”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, CPC, koja je ranijih godina dobijala od države pomoć u visini od oko 90.000 eura na godišnjem nivou, i to preko pojedinačnih zahtjeva Generalnom sekretarijatu Vlade, za prvih šest mjeseci 2012. dobila je svega 17.000 eura.

“To nije dovoljno da preživi crkva kojoj nijesu vraćeni njeni hramovi”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: