Performans penzionera pred Skupštinom: "Prodaj ličnu kartu ili se javi Savu Baroviću"

Penzioneri su ponovo pozvali poslanike da napuste parlament i prestanu da daju legitimitet kriminalnoj vlasti
14 komentar(a)
Penzioneri performans, Foto: Savo Prelević
Penzioneri performans, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.06.2012. 11:51h

Okupljanjem ispred zgrade Skupštine neposredno prije početka sjednice, penzioneri su ponovo pozvali poslanike da napuste parlament i prestanu da daju legitimitet kriminalnoj vlasti.

Novi protest za najviše 15 dana, opozicija spremna na bojkot >>>

Oni su, kako bi poslanicima pokazali u kakvom su stanju zbog zakona koje su oni usvojili, i na primjeru pokazali jaz između penzinera. Na stolu ispred "bogatog" penzinera koji prima “bonus penziju” od 2.095 eura bile su postavljene jagode sa šlagom, trešnje i mobilni telefon. "Siromašni" penzioner, koji prima 80 eura, je ispred sebe imao veknu hljeba, litar mlijeka i četiri jaja.

"Za svoju penziju možeš da kupiš 21 ovcu i koliko teladi, čovječe. Gdje zaradi ovoliku penziju. Najviša penzija u Crnoj Gori je 950 eura, odakle tebi 2.095 eura", pitao je treći penzioner "bogataša".

"Ja sam to pošteno zaradio, pametno sam radio. Zaradio sve po zakonu", objasnio je bogati.

"Prodaj ličnu kartu režimu za 100 eura, pa rasporedi to na četiri godine ili se javi Savu Baroviću (predsjednik Saveza penzionera Podgorice) za 30 eura možeš da kupiš 30 sladoleda, da im prodaš glas tako oni rade"

"Služio si režimu pa su ti dali bonus penziju i sad primaš dvije, to moraš dati ovome koji ima četiri člana porodice. On dnevno može da kupi četvrtinu hljeba za jednog člana porodice, četvrt litra mlijeka, jedno jaje i da plati račun za struju ako nije veći od 10 eura", kazao je penzioner koji je posmatrao svoje kolege.

Ipak, bogataš nije bio voljan da dijeli i kazao "sve moje je po propisu i zakonu".

On je optužen da je "sve namješteno" i da ima visoku penziju jer je "služio Milu Đukanoviću i njegovom režimu koji je htio da mu budeš privržen i dao ti je bonus penziju".

"Ovo je izglasano većinom glasova", odgovorio je bogati penzioner.

"Sve se zna ljudi moji, ne može više niko da nam sipa so u oči. Ovo je privatna država sa kojom upravljaju tri čovjeka. Kako da ja imama penziju od 75 eura, a ti da imaš više od 2.000", pitao je čatvrti penzioner koji je pokušavao da od bogatog penzionera prenese siromašnom po jagodu i trešnju.

"Žalite se", poručio je bogati.

"Napustite Skupštinu jer činite legitimitet kriminalnoj vlasti duže od 20 godina i to samo za račun jednog čovjeka i njegove porodice"

Penzioneri su, na kraju, našli način kako da poprave stanje siromašnog.

"Prodaj ličnu kartu režimu za 100 eura, pa rasporedi to na četiri godine ili se javi Savu Baroviću (predsjednik Saveza penzionera Podgorice) za 30 eura možeš da kupiš 30 sladoleda, da im prodaš glas tako oni rade", savjetovali su mu.

"Ne mogu i neću, prijatelju, to da radim, prije bih lipsao", kazao je siromah.

Predsjednik Udruženja za zaštitu penzionera i invalida Vojo Vuletić je pozvao poslanike da napuste "bastilju" i sve funkcije vlasti zato što je zemlja u bankrotu i dužničkom ropstvu, a oni punih 22 godine služe kao dekor mafijaškog režima.

"Narod je osiromašen, a mladi naraštaji izgubili nadu u budućnost. Penzijski sistem su pretvorili u bonusni i socijalnu kategoriju tako što je 184 povlašćena građanina otišlo u penziju od 1000 do 2095 eura, a armiju radnika zbog lopovskih privatizacija kao tehnološki višak trpali u prijevremene penzije i oopterećivali Fond PIO i danas imamo jednog penzionera na 1,6 zaposlenih i više od polovine penzionerske populacije u stanju siromaštva, a oko 30.000 u stanju gladi", kazao je Vuletić. On je poručio poslanicima i da su donosili zakone na štetu penzionera, a sebi povećali plate.

"Napustite Skupštinu jer činite legitimitet kriminalnoj vlasti duže od 20 godina i to samo za račun jednog čovjeka i njegove porodice", kazao je on.

Bonus video: