Uklanjaju posljednje tragove Rašidovog DNK sa bedema

Metalne konzole nijesu skinute sa iluminacijom, jer je za njih bilo potrebno angažovanje stručnjaka
87 pregleda 0 komentar(a)
bedem, Budva, Rašidov DNK, Foto: Vuk Lajović
bedem, Budva, Rašidov DNK, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.05.2018. 15:23h

Tivatska kompanija „Projektor“ započela je prekjuče uklanjanje 42 metalna držača i sanaciju starogradskih bedema u Budvi, čime „brišu“ i posljednje tragove kontroverzne iluminacije, rad svjetskog dizajnera Karima Rašida.

„Na osnovu ugovora zaključenog između Opštine Budva i preduzeća 'Projektor d.o.o.' iz Tivta koje je specijalizovano za rad na kulturnim dobrima ugovoreno je izvođenje radova na sanaciji gradskih zidina u Starom gradu u Budvi. Preduzeće "Projektor" iz Tivta je izvođač radova na sanaciji gradskih zidina i pribavilo je saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara“, navodi se u dopisu koje je ova kompanija uputila gradonačelniku Draganu Krapoviću, inicijatoru realizacije ovog projekta.

Iluminacija u obliku dvostrukog niza svjetlećih cijevi, ukupne dužine 250 metara od Pizane do Brijega od Budve, bila je postavljena na bedemima uoči dočeka Nove 2015. Zbog forme svjetlećih elemenata, ukras je nosio simboličan naziv DNK. Inače, problem je izbio, jer iluminacija je postvaljena na 42 metalna držača dužine 1,4 metra, koji su učvršćivani šrafovima u kamene zidine stare više vjekova.

Inspektor Uprave za zaštitu kuturnih dobara je odmah nakon što je Rašidov DNK osvanuo na bedemima u dva navrata donosio rješenje da se ukloni. Ali to je uslijedilo tek u novembru 2016, kada je realizovana prva faza. Tadašnja uprava JU Muzeji i galerije uradila je elaborat na osnovu konzervatorskih uslova koje su dobili od Uprave i sa bedema se uklanjaju svjetleće cijevi. Međutim, na bedemima ostaju metalne konzole, za čije uklanjanje je bilo potrebno angažovanje stručnjaka. Tada dolazi do promjene vlasti u Budvi.

Bedem grada Budve registrovan je kao kulturno dobro sa tragovima od II do XV vijeka nove ere, koji je današnji izgled dobio konačno 1495. godine.

Bonus video: