Drama porodice kojoj je u Kliničkom centru umrlo novorođenče

Dijete je bilo dobrog zdravstvenog stanja šest dana, da bi nakon toga bilo prebačeno na odjeljenje neonatologije
226 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Cvijanović, Velika Cvijanović, Foto: Boris Pejović
Dejan Cvijanović, Velika Cvijanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.06.2012. 19:06h

Porodica Cvijanović podnijeće tužbu protiv doktorki Kliničkog centra dr Snežane Crnogorac i dr Mirjane Marković koje sumnjiči da su obmanuli crnogorsku javnost.

Cvijanovići tvrde da su ljekarke u emisiji “Robin Hud” prošlog petka dale netačne podatke da u prva tri mjeseca 2010. godine, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, nije bilo meningitisa. Porodica se prije toga obratila redakciji te emisije kako bi ispitali okolnosti smrti jednog od dvoje njihove novorođenčadi u februaru 2010. godine.

“U izvještaju Komisije za intrahospitalne infekcije nakon smrti djeteta, piše da je dijete umrlo od neonatalnog meningitisa. Pored toga, izvještaj je pun kontradiktornosti”, kazao je “Vijestima” Dejan Cvijanović.

"Djeca su po rođenju ocijenjena sa ocjenom devet od deset, i odjednom se sve to promijenilo”

On je ponovio da je dijete bilo dobrog zdravstvenog stanja šest dana, da bi nakon toga bilo prebačeno na odjeljenje neonatologije, gdje su mu dijagnosticirani sepsa i meningitis.

“Ljekari priznaju grešku, time što kažu da nijesu mogli da dijagnostificiraju bolest, pa su dijete poslali na Institut za bolesti djece, na neonatologiju. Tamo je otkrivena bolest od koje je obolio na Klinici za ginekologiju”, tvrdi Cvijanović.

Svoje tvrdnje potkrepljuje činjenicom da djeca od rođenja nijesu izlazila iz Kliničkog centra Crne Gore i odbacuje mogućnost da su infekciju mogli da dobiju od majke: “Sedmog dana nakon porođaja su uradili analize suprugi, i tada su našli dvije bakterije. Oni se pozivaju na nalaze koje su uradili tek nakon što im je sa neonatologije javljeno da dijete ima meningitis, pri tom otpuštajući je kući kao zdravu. To je apsurd”.

Nalazi bili uredni

Cvijanović je rekao da su svi nalazi koje je radila njegova supruga u toku trudnoće bili uredni i zamjera ljekarima što ih nijesu upoznali sa zdravstvenim stanjem djece.

On je naglasio i da rizičnoj trudnoći ne ide u prilog to što je dežurni ljekar u KCCG, kada je njegovoj supruzi pukao vodenjak, kazao da sačekaju doktora koji je prati

“Trudnoća i porođaj su protekli u najboljem redu. Djeca su po rođenju ocijenjena sa ocjenom devet od deset, i odjednom se sve to promijenilo”, kazao je on.

On je kazao da se ljekari neosnovano pozivaju na to da je njegova supruga imala rizičnu vantjelesnu trudnoću, jer je nosila blizance.

“Pozivaju se na malu težinu djece, jer je jedno dijete imalo 2.600, a drugo skoro 2.200 grama. To ne stoji, jer se nedonoščad rađaju sa mnogo manjom težinom”, kazao je Cvijanović.

On je naglasio i da rizičnoj trudnoći ne ide u prilog to što je dežurni ljekar u KCCG, kada je njegovoj supruzi pukao vodenjak, kazao da sačekaju doktora koji je prati, i pri tom nije pogledao dokumentaciju.

Iz Kliničkog centra nijesu odgovorili na dopis “Vijesti” povodom ovog slučaja.

Bonus video: