Akcija hercegnovskog preduzeća: Poštuj civilizaciju - čuvaj kanalizaciju

Promoteri su Antonije Pušić-Rambo Amadeus i akademski slikar Darko Vlaović
527 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2018. 15:13h

Hercegnovsko preduzeće Vodovod i kanalizacija pokrenulo je edukativnu kampanju koja promoviše društveno odgovorno ponašanje u zaštiti komunalne infrastrukture i životne sredine. Promoteri su Antonije Pušić-Rambo Amadeus i akademski slikar Darko Vlaović.

“Kanalizacija prva društvena mreža i prvi oblik civilizacije “, utvrdio je Antonije Pušić i objasnio da je saradnja sa hercegnovskim Vodovodom počela zbog “dubokog problema”- sa kanalizacijom, koji su imali stanari dijela grada gdje živi njegova porodica.

On je zajedno sa Vlaovićevim duhovitim crtežima osmislio slogane koji će se koristiti u kampanji: Poštuj civilizaciju-čuvaj kanalizaciju; Imaćemo kanalizaciju bolju, ako ne bacamo svašta u WC šolju…

Predložio je i da upozorenja u obliku naljepnica u kojima se upozorava šta sve ne smije da se baca u WC šolju stave u svim javnim, ugostiteljeskim i toaletima koji se koriste izvan domaćinstava.

“Nemarani građana slivnike, šahte i otvorene kanale smatraju kantama ili deponijama za smeće. Zato dolazi do začepljenja na cjevovodu, blokade pumpi na kanalizacionim postrojenjima, prelivanja u šahtovima i slično”, kazala je direktorica Vodovoda i kanalizacije Olivera Doklestić.

Ona je navela da su radnici prinuđeni da svakodnevno, a ljeti i dva puta dnevno, čiste rešetke pumpnih postrojenja. Kada dođe do zagušenja pumpi raznim vrstama čvrstog otpada, pumpe se automatski isključuju, dolazi do podizanja nivoa kanalizacionih voda i neophodno je hitno intervenisati, objasnila je Doklestić.

“Samo što žive ljude na nalazimo u kanalizaciji”, slikovito je opisao situaciju rukovodilac održavanja kanalizacione mreže Goran Simović. On je naveo da vlažne maramice, a slična istraživanja su vršena i u nekim evropskim metropolama, stvaraju najveći problem u kanalizacionoj mreži. Naveo je da je kanalizaciona mreža u hercegnovskoj opštini duga 90 kilometara, sa 8 pumpnih stanica o kojoj brine 9 radnika.

Rukovodilac Postorojenja za prečišćavanje otpadnih voda, Nenad Konjević je naveo da prerade od pet do 15 hiljada kubila otpadnih voda i da su ulje koje se baca u WC šolju ogroman problem koji bi edukacijama, kakvu su pokrenuli trebalo bar smanjiti.

Galerija

Bonus video: