Država ne haje za opasne ruine u centru Kolašina

Vještaci prije šest godina utvrdili da zgrada “starog suda” predstavlja opasnost za prolaznike, bezbjednost saobraćaja i susjedne zgrade
64 pregleda 0 komentar(a)
ruina, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
ruina, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 28.05.2018. 13:31h

Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) očigledno se ne žuri da riješi problem polusrušene, više od vijek stare zgrade u centru Kolašina koja i dalje ugrožava prolaznike.

Brojni apeli odbornika, građana, a prije tri godine i inicijativa Turističke organizacije (TO), kojim je traženo uklanjanje takvih objekata, za sada, bar u dva slučaja, gube bitku sa propisima.

Prema zakonu, Opštini su “vezane ruke”, tvrde u lokalnoj vlasti, pa se još čeka potez MORT-a. Zgrada starog suda već deceniju je opasnost za sve koji se nađu u blizini. Nadležni u lokalnoj upravi tvrde da su uradili najviše što su mogli - uklonili sitnije djelove koji su visili sa zgrade i ogradili je crvenom trakom.

Postupak oko te zgrade je okončan u kolašinskom Sekretarijatu za urbanizam i sada se čeka šta će država odlučiti. Državi se očito ne žuri, a Kolašinci u širokom luku obilaze zgradu, naročito tokom vjetrovitih dana.

“U skladu sa novima zakonom, formirana je urbanističko-građevinska inspekcija MORT-a. Ta inspekcija je, na inicijativu Opštine, izašla na lice mjesta 29. januara radi obavljanja kontrole objekta. Komunalno preduzeće je obavilo obezbjeđivanje javne površine, sa ciljem ograničavanja pristupa objektu do izvršenja mjera postupka”, kažu u kolašinskoj upravi.

Sekreterijat za urbanizam je prije šest godina naložio da se obavi vještačenje i utvrdi stabilnost zgrade. Institut iz Podgorice je tada utvrdio da objekat predstavlja opasnost za ljude, susjedne zgrade i bezbjednost saobraćaja. Konstatovali su i da bi troškovi rekonstrukcije premašili one za rušenje i izgradnju nove. Inspektore su, međutim, u Opštini dočekali tek početkom ove godine.Bošković kupio zgradu, ali nije ulagao

Bivša kolašinska vlast je zgradu prodala podgoričkom preduzeću, čiji je vlasnik Nebojša Bošković za 120 hiljada eura. Izdati su mu urbanističko-tehnički uslovi za za rekonstrukciju u postojećim gabaritima, a prije osam godina najavljivani su ambiciozni planovi. Od tada, jedna od nekad najljepših i najstarijih kolašinskih zgrada, samo je problem više lokalnim vlastima i Kolašincima. Iz opštine kažu da su više puta podsjećali vlasnika zgrade da je dužan da je zaštiti od daljeg propadanja. Svako uklanjanje djelova sa “kuće Marića” plaćano je novcem građana.

Bošković je kupio još jednu kolašinsku staru zgradu, nekada vlasništvo FK „Gorštak“. Ona je prodata za 80.000 eura. I ta zgrada, tvrde mještani, sada predstavlja ruglo, ali je manje opasna za prolaznike zbog lokacije na kojoj se nalazi.

Bonus video: