Budva: Za lokaciju vitrine za sladoled u Starom gradu treba 23.500 eura

Samo najatraktivnije plaže na budvanskoj rivijeri imaju toliki iznos zakupnine
212 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2012. 23:28h

Lokacija ispred zidina Starog grada namijenjena za postavljanje vitrine za sladoled, kao privremenog objekta, imala je rekordnu ponudu na upravo završenom tenderu za izdavanje u zakup neizgrađenog i izgrađenog opštinskog zemljišta, postigavši nevjerovatnih 23.500 eura za zakup za ovu sezonu.

Ovo je ujedno i najveća cijena zakupnine koja je ostvarena od kada se izdaju privremene lokacije, a zakupac je čak ponudio deset puta višu sumu od početne minimalno predviđene cijene.

Ukoliko se uzme u obzir da samo najatraktivnije plaže na budvanskoj rivijeri, poput Ričardove glave ili Mogrena, imaju toliki iznos zakupnine za sezonu, dovoljno govori o „berićetnom” prilivu novca u opštinsku kasu.

Veliko interesovanje

Predsjednica opštinske komisije koja je otvararala i verifikovala ponude, Milena Antović, potvrdila je da je bilo izuzetno interesovanje, posebno za lokacije pored Starog grada.

“Vitrina za sladoled na lokaciji ispod starogradskih bedema postigla je cijenu od 23.500 eura, a početna cijena je bila 1.968 eura. Čak je bilo i 15 ponuda za jednu lokaciju, dio šetališta kod Jadranskog sajma, gdje su predviđeni štandovi za suvenire. Tu je jedna od lokacija postigla čak cijenu od 8.323, dok je početna minimalna cijena bila četiri i po puta manja, odnosno 1.745 eura”, kazala je Antovićeva.

“Pristiglo je ukupno 129 ponuda za lokacije koje se odnose za Budvu, i 928 ponuda za opštinsko zemljište u Petrovcu

Ona je naglasila da je tender bio raspisan za ukupno 112 privremenih objekata koji će biti postavljeni na opštinskom zemljištu.

“Pristiglo je ukupno 129 ponuda za lokacije koje se odnose za Budvu, i 928 ponuda za opštinsko zemljište u Petrovcu. Za ukupno 35 lokacija nije bilo ponuda i one će se ponovo naći na narednom tenderu. Nezainteresovanost se uglavnom odnosila na lokacije u zaleđu”, istakla je Antovićeva.

Uz samu obalu 389 lokacija

Načelnica za urbanizam u Budvi Danijela Marotić navela je da na ukupnoj teritoriji opštine Budva ove godine ima 647 lokacija koje su različite strukture.

“U prvoj zoni, uz samu obalu, ima 389 privremenih lokacija, 134 u drugoj i trećoj zoni, 148 taksi stajališta i 34 parking prostora. Napominjem da je broj privremenih lokacija na zemljištu kojim raspolaže Opština 35 odsto od ukupnog broja, a 65 odsto ih je na privatnom zemljištu. Sve lokacije se izdaju na javni tender. U toj prvoj zoni na opštinskom zemljištu imamo samo konzervatore za sladoled, suvenire i ostalu komplementarnu djelatnost. Namjera nam je da tokom septembra i oktobra uradimo preciznu analizu opštinskog i prostora morskog dobra, kako bi reducirali broj. Uradili bi javnu raspravu, uključili sve zainteresovane, prije svega turističku privredu i uradili plan privremenih objekata za tri godine”, kazala je Marotić.

Da bi isplatio astronomsku cijenu zakupa lokacije i bio na pozitivnoj nuli, vlasnik vitrine za sladoled, uračunavajući trošak za radnike i struju, tokom četiri mjeseca mora prodati najmanje 30.000 kugli sladoleda, odnosno 7.000 mjesečno, ili 250 dnevno. U toj vitrini je 50 vrsta sladoleda, a cijena jedne kugle je euro, jer je to sladoled sa takozvanom lopatom.

Pod strogim nadzorom

Marotićeva je naglasila da će svako nepoštovanje izdate lokacije, da li u vidu djelatnosti ili prekoračenje predviđenog prostora zakupaca, snositi posljedice.

“Svaki korisnik privremene lokacije ispunio je formular, gdje je tačno navedena djelatnost, rok važenja dozvole, ko je vlasnik, kako bi pomogli inspekcijskim službama na terenu. Ukoliko dođe do negativnih nalaza inspekcijske službe dva puta zaredom, mi ćemo tom nesavjesnom korisniku ukinuti rješenje o privremenom objektu”, kazala je Marotićeva.

Galerija

Bonus video: