Roditelji i đaci traže da se vrati nastavnica Vukčević

"Ne želimo da vodimo tuđe ratove, ali ni da se direktor obračunava sa zaposlenima preko leđa djece"
119 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2012. 17:33h

Roditelji učenika odjeljenja U-6 Osnovne škole „Sutjeska” već dva dana okupljaju se ispred škole u znak protesta što su njihova djeca, svega nedjelju dana prije kraja školske godine, ostala bez dugogodišnje učiteljice i nastavnice razredne nastave Maje Vukčević, kojoj nije produžen ugovor o radu.

Zbog toga djeca su sa suzama, uz nagovor roditelja otišla na nastavu, dok su prekjuče propustila prvi čas, a u učionicu su nevoljno otišli tek nakon razgovora njihovih roditelja sa direktorom Veskom Gagovićem, gdje ih je dočekao novi nastavnik.

Vidno revoltirani roditelji objasnili su da prekjučerašnji razgovor sa direktorom nije urodio plodom, te da ih on nije konkretno obavijestio ni o razlozima zbog kojih Vukčevićevoj nije produžen ugovor.

Objašnjenje od Gagovića nijesu uspjeli da dobiju ni novinari, kojima je rečeno da direktor nije u školi, dok na telefonske pozive nije odgovarao.

Đaci plakali

Pojedini roditelji, kako su kazali, vjeruju da je problem nastao kada je učiteljica odbila Gagovićevu ponudu da potpiše ugovor o radu na određeno vrijeme, jer je stekla pravo na zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme.

"Sramno je da se djeca par dana pred kraj školske godine dovode u ovakvu situaciju. Plakali su, nijesu htjeli da idu u školu, jedva smo ih ubjedili. Zamolili smo Gagovića da učiteljicu, koja je djeci godinama predavala, vrati na nastavu još ovih par dana, a da se rješenje čitave situacije odloži za septembar. On je kazao da je učiteljica odbila da potpiše ugovor i da ne dolazi na posao, iako ju je on zamolio da se vrati. Međutim, mi smo se čuli s njom i ona nam je rekla da želi da radi, ali ne pod pritiskom i ucjenama. Nažalost, direktor nam nije izašao u susret, jer ona ni danas nije došla u školu", objasnio je jedan od roditelja.

Učenike podržavaju i roditelji

Okupljeni roditelji kazali su da Vukčevićeva djeci predaje od prvog razreda, da je dobar pedagog, a djeca je posebno vole, zbog čega su veoma teško primila tu vijest.

"Ne želimo da vodimo tuđe ratove, ali ni da se direktor obračunava sa zaposlenima preko leđa djece. Samo tražimo da učiteljica dođe da zaključi ocjene i da se interni problemi u školi rješavaju po završetku školske godine. Djeca su u šoku, a direktor nas uvjerava da je njena zamjena dobra i kako sa njom neće imati problema", ogorčen je bio jedan od roditelja.

Učiteljica se uzda u zakon

Učiteljica Vukčević objasnila je „Vijestima” da još ne želi da istupa u javnosti.

"Velika nepravda mi je učinjena, ali sve će se riješiti zakonskom procedurom, kako i dolikuje. Žao mi je zbog situacije u koju su dovedeni moji učenici, koje sam vodila pet godina", kratko je navela Vukčevićeva.

Umjesto priredbe koju su učenici samoinicijativno spremali, namjeravajući da je na taj način iznenada i zahvale joj se na svemu, oni su juče ispred škole složno skandirali “Vratite nam Maju”.

Galerija

Bonus video: