Profesori Popović i Kalezić pozvali studente da podrže proteste

Prof. dr Milan Popović je kazao da osvajanje slobode ne može proći bez mladih i studenata
348 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2012. 15:35h

Profesori Univerziteta Crne Gore, Milan Popović i Jelisaveta Kalezić, pozvali su studente da se masovnije pojavljuju na građanskim protestima koji se četvrtkom organizuju u Podgorici.

Kalezić, koja je profesor na Građevinskom fakultetu, sumnja da je većina studenta UCG svjesna istorijskog trenutka u kome žive i da svojim učestvovanjem u iskazivanju otpora aktuelnoj vlasti rade za svoju budućnost.

Kalezić je rekla da osim što je budućnost studenata žrtvovana da bi se "jurišnici privatizacije" u vidu partijskih kadrova materijalno i društveno nametnuli kao "elita", studenti ne mogu da očekuju da će neko drugi stati na kraj društvenoj nepravdi i bezakonju.

"Pitanje je zašto to mnogo češće i mnogo više ne čuju od svojih profesora, zašto svi profesori UCG nijesu na svakom protestu, zašto rektor UCG, makar simbolično, ne izađe svaki put kad sa platoa ispred Univerzitete kreće protest. Ali Univerzitet je feud manjeg koalicionog partnera. Oni koji nijesu u službi zaštite feudalca, ili su kmetovi, zavisni i ugroženi, ili su oponenti koji trpe zbog neposlušnosti. Studenti i mnogi nastavnici UCG su kmetovi", smatra Kalezić.

Ona je rekla da te neslobodne ljude niko neće doći da oslobodi, osim njih samih.

"Uvjek će biti nastave, ispita i obaveza na fakultetu. Oslobođenje i Univerziteta i crnogorskog društva od vlasti koja ih je zarobila, daće takav elan studentima, da ne treba brinuti kako nadoknaditi neki propušteni ispit. Rokova za te ispite će biti. Sada su važniji rokovi za neophodnu društvenu promjenu", poručila je Kalezić studentima.

Prof.dr Milan Popović sa Pravnog Fakulteta je pitao kako objasniti upadljivo odsustvo velikog broja studenata sa ovih protesta, ako su protesti Građanskog fronta u posljednjih nekoliko mjeseci, jedna od najboljih vijesti iz Crne Gore u posljednjih 20 godina.

“Kao najveći uspjeh rektoratsko-dekanatske DPSDP administracije, prorežimske studentske organizacije, i državne bezbjednosti ili kao veliku, duboku i tešku depresiju, koja je došla kao posljedica još većih, dubljih i težih problema, nerazvijenosti, siromaštva, korupcije i neopatrijarhata? Ili kao posljedicu svih ovih i sličnih faktora zajedno”, rekao je Popović”.

On je kazao da osvajanje slobode ne može proći bez mladih i studenata.

“I kao njihov profesor, i kao učesnik Građanskog fronta, pozivam ih da se pridruže. Od svih ovozemaljskih zadovoljstava, zadovoljstvo učestvovanja u demokratskoj smjeni, najgoreg režima ikada, je najveće. Sloboda je bolja od ropstva DPSDP članskih karata”, poručio je Popović crnogorskim studentima.

Galerija

Bonus video: