Građani kupuju ljekove kod privatnika, a fond refundira samo trećinu

Ukoliko lijek u privatnoj apoteci košta 20 eura, a u Montefarmovim apotekama tri puta manje, Fond osiguranicima refundirati posljednji iznos
181 pregleda 0 komentar(a)
ljekovi, Foto: Luka Zeković
ljekovi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.06.2012. 17:25h

Najdeblji kraj kada je u pitanju nestašica lijekova izvući će građani koji su primorani da ih kupuju u privatnim apotekama, a pojedine plaćaju i po tri puta većoj cijeni. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje su saopštili da će refundirati troškova za tako kupljene lijekove, ali po cijeni po kojoj su ti lijekovi nabavljeni u Montefarmu.

Portparol Fonda za zdravstveno osiguranje Amer Ramusović, potvrdio je da naknadu troškova za kupljeni lijek osigurano lice ostvaruje u visini cijene lijeka, ali najviše do cijene po kojoj ih obezbjeđuju apoteke Montefarma. To znači da će, ukoliko lijek u privatnoj apoteci košta 20 eura, a u Montefarmovim apotekama tri puta manje, Fond osiguranicima refundirati posljednji iznos.

Da su cijene ljekova i do tri puta veće u privatnim apotekama potvrđuju uporedni podaci do kojih su došle "Vijesti". Tako među najtraženijim lijekovima već neko vrijeme su palitreks (antibiotik), panklav (antibiotik), monopril plus (lijek za regulaciju krvnog pritiska), kao i tritace (lijek iste namjene), i apaurin (lijek za smirenje).

U privatnim apotekama palitreks košta oko tri erua, dok je njegova nabavna cijena za Montefarm jedan euro, monopril košta do 8,60 eura, dok je u državnim apotekama nabavljen po cijeni do 3,35 eura.

Panklav se u privatnim apotekama prodaje po cijeni od 6 do 11 eura, dok u državnim košta od 1,70 do 2,10 eura. Kutija lijeka tritace u podgoričkim apotekama košta od 3,60 do 5,10 eura, dok je Montefarm iste lijekove nabavio po cijeni od 1,50 do 3,50 eura. Apaurin u privatnim apotekama košta 70 centi, dok je Montefarm za taj lijek platio duplo nižu cijenu, odnosno 35 centi po kutiji.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: