Radunović: Do kraja godine prva transplantacija bubrega

Radunović se sastao i sa direktorom Eurotransplanta, Arieom Osterleom, i ministrima zdravlja Republike Srpske i Slovenije, Rankom Škribićem i Tomažom Gantarom
15 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.06.2012. 18:37h

Crna Gora je kompletirala zakonsku regulativu transplatacionih programa sa živog davaoca, a uz podršku hrvatskih eksperata do kraja godine će biti urađena i prva transplantacija bubrega, najavio je ministar zdravlja Miodrag Radunović.

On je na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o donaciji i transplantaciji organa "Srce regiji", koja je danas počela u Zagrebu, kazao da sve to predstavlja prirodan slijed razvoja crnogorskog zdravstva.

"Posebno imajući u vidu da se u svijetu transplatacije bubrega, jetre i srca već rutinski izvode", dodao je Radunović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Radunović se tokom konferencije sastao sa hrvatskim kolegom Rajkom Ostojićem.

"Tokom sastanka precizirani su dalji koraci u aktivnostima realizacije prve transplantacije, što predstavlja nastavak saradnje predviđene Memorandumom o saradnji koji su potpisale Crna Gora i Hrvatska u aprilu", kaže se u saopštenju.

Radunović se sastao i sa direktorom Eurotransplanta, Arieom Osterleom, i ministrima zdravlja Republike Srpske i Slovenije, Rankom Škribićem i Tomažom Gantarom.

"Na inicijativu regionalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Suzan Jakab, održan je sastanak i sa doktorom Hansom Klugeom, u okviru koga je dogovorena dalja saradnja i podrška SZO zdravstvenom sistemu Crne Gore, kao i implementaciji IPA projekta Harmonizacija i implementacija evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Radunović će sjutra, zajedno sa direktorom Kliničkog centra Crne Gore Milanom Mijovićem, posjetiti Kliniku "Rebro" gdje će, kako je saopšteno, biti dogovoreni konkretniji koraci na polju buduće saradnje dvije institucije.

Bonus video: