Mladići u centru Podgorice cijepali postere protiv homofobije

Slogan ovogodišnje JUVENTAS-ove kampanje je "Živi svoj život" i predstavlja težnju da se LGBT osobama obezbijede dostojanstveni uslovi za život
38 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 16:09h

Da je homofobija i dalje prisutna među mladima pokazuje snimak NVO Juventas snimljen u toku višemjesečne kampanje obilježavanja 17.maja Međunarodnog dana borbe protiv homobije i transfobije.

"Pred vama je "uživo" dokaz da homofobija i mržnja upravljaju životima. Mladići na videu su pratili našu akciju, psovali i cijepali postere koji su lijepljeni u različitim djelovima Podgorice", saopšteno je iz NVO koja četvrtu godinu sprovodi kampanju u cilju nivoa znanja i svijesti građana/ki o ovoj negativnoj pojavi u crnogorskom društvu.

Prema informacija "Vijesti", mladić u žutoj majici je Uglješa Boljević, aktivista Studentske unije koji je predvodio svaki građanski protest.

"Onaj osjećaj kad pripadnicima LGBT populacije direktno i jasno staviš do znanja da su njihove poruke na javnim mjestima u tvom gradu nepoželjne", napisao je Boljević na svom FB profilu.

Foto: FB grupa "Protesti"

Slogan ovogodišnje JUVENTAS-ove kampanje je "Živi svoj život" i predstavlja težnju da se LGBT osobama obezbijede dostojanstveni uslovi za puno uvažavanje jednakosti.

"Sa druge strane, ovo je poruka i svim ostalim građanima/kama da promišljaju svoje postupke i imaju svijest o uticaju mržnje na izgovorene riječi i učinjena djela upućena ka ovoj različitosti. Trebamo živjeti svoje živote oslobođene predrasuda. Trebamo živjeti i svoje živote oslobođene straha.

Kampanja “Živi svoj život” je dio projekta “Zdravlje i prava” koji koji kroz kancelariju UNDP-a, podržava Globalni Fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkoloze i malarije.

Bonus video: