Najmanja kazna za krijumčarenje droge 10 godina u skladu sa Ustavom

Lider PZP-a Nebojša Medojević je kazao da je „sudska praksa sve blaža, a sudije sve bogatije”
161 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 14:01h

Glasovima SDP-a i opozicije Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo ocijenio je ustavnim izmjene Krivičnog zakonika koje je podnio PzP, a prema kojima je predviđeno da minimalne kazne za krivična djela proizvodnje, distribucije, prevoza i konzumiranja narkotika budu deset godina. Poslanici DPS-a bili su uzdržani tokom glasanja.

Podsjećajući da su dosadašnje kazne bile tri do četiri godine, a da do sada nije propisana nijedna maksimalna kazna, lider PzP-a i predlagač izmjena Nebojša Medojević rekao je da bi povećanje kazi za navedena djela na deset godina djelovala preventivno na mlade ljude “da ne ulaze u ovajkriminal”.

“Ali će malo i 'poskupiti korupciju', koju narkobosovi plaćaju sudijama. Ovo je urlik PzP-a da pogledate presude crnogorskih sudova za ova krivična djela”, rekao je Medojević, navodeći da je „sudska praksa sve blaža, a sudije sve bogatije”.

“Jedino ako nas likvidira Naser Keljmendi”, odgovorio mu je Medojević.

“Što se tiče sudija, mislimo da su ovakve i onakve. Ja tražim egzaktne podatke”, rekao je Vuković, poručujući Medojeviću da se divi njegovoj “sposobnosti da priča istu priču i ujutru iuveče”, te da će “PzP nestati sa političke scene”.

“Jedino ako nas likvidira Naser Keljmendi”, odgovorio mu je Medojević.

Napade na sudije “bez argumenatacije” kritikovao je i Željko Aprcović (DPS), ocjenjujući da se mora imati maksimalno povjerenje u sudstvo i tužilaštvo, dok je njegov partijski kolega Milorad Vuletić rekao da bi oko predloga PzP-a trebalo konsultovati struku i Ministarstvo pravde.

Poslanik Nove Emilo Labudović rekao je da bi u predložene izmjene trebalo unijeti i odredbu prema kojoj bi se zaplijenjena droga “komisijski uništila u što je moguće kraćem roku”.

Bonus video: