Herceg Novi: Razbijena ploča posvećna osnivaču grada Tvrtku I

Snimak sa video nadzora jedne radnje potvrđuje da je spomen ploča postavljena u prolazu ispod Tore, uz gradska vrata, u čast osnivača grada sama pala
203 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2018. 12:03h

Mermerna ploča ispod Sat kule (Tore), posvećena osnivaču grada kralju Tvrtku I Kotromaniću, slomljena je jutros oko 4.40 časova. Ploča je dar sarajevskog akadamskog vajara Adnana Hodžića koja je tu postavljena 1982 godine, povodom 600 godina od osnivanja grada.

Predstavnici Centra bezbjednosti Herceg Novi su nakon operativnog rada na terenu i uvidom u video nadzor utvrdili da je spomen ploča pala sama.

Snimak sa video nadzora jedne radnje potvrđuje da je spomen ploča postavljena u prolazu ispod Tore, uz gradska vrata, u čast osnivača grada sama pala.

Na snimku se jasno vidi da 15 minuta prije i poslije nakon što je ploča pala niko nije prolazio ispod Sat kule (Tore). Sve se dogodilo u 4:39 nakon ponoći. Snimak je predat policiji, a biće ustupljen i tužilaštvu, kako bi bila otklonjena svaka sumnja da je neko namjerno oštetio spomen ploču.

Dijelovi spomen ploče pokupljeni su i predati hercegnovskom Muzeju, kako bi što prije ploča bila vraćena na Sat kulu.

Sat kula u Herceg Novom sagrađena je za vrijeme turske vladavine o čemu svjedoči zapis na arapskom jeziku koji se nalazi lijevo od glavnih gradskih vrata.

"Ovu jaku kulu, po naredbi sultana Mahmuda, podiže 1078 (1667) godine Mustafa aga, poslužitelj u sultanovoj džamiji".

Bareljef koji je je uradio Hodžić predstavlja kralja Tvrtka kako sjedi na kamenoj stlici koja je izrađena u obliku stećka. Ispod bareljefa su dva natpisa – prvi je pisan bosančicom-ćirilicom, a drugi našim današnjim pismom.

Tekst pisan bosančicom-ćirilicom uzet je iz Povelja kralja Tvrtka I pisane Dubrovačkoj Republici. Orginal se nalazi u Historijskom arhivu Dubroivnik : "… I tada pozvah u pomoć Gospoda Boga i svetoga velikomučenika i arhiđakona Stefana, kao što i gore rekoh, i u ime njegovo sazidah grad na rečenom mjestu. I dadoh mu ime Sveti Stefan. I bjeće izvoljelo kraljevstvo mi postaviti tu slanicu i da bude trg za prodaju soli".

Tvrko je je udario temelje grada 1382. godine i dao mu ime Sveti Stefan. Sadašnji naziv – Herceg Novi ostao je gradu po Hercegu Stjepanu Vukšiću Kosači koji je u njemu imao svoj dvor, gdje je i umro 1466.godine.

Galerija

Bonus video: