Bećirovićev Sky ni na nebu ni na zemlji

Poznati biznismen napustio je gradilište, a ideja da se građevina na gotovo devet etaža spušta niz strminu brda Spas je potpuno osujećena
260 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 16:45h

Najavljeno kao jedno od najluksuznijih apartmanskih kompleksa na crnogorskoj obali, fantomski „SKY MN“, iza koga, prema tvrdnji kupaca, stoji kolašinski biznismen Zoran-Ćoćo Bećirović, doskorašnji vlasnik elitnih hotela „Lipka” i „Avala“, napušteno je gradilište, a ideja da se građevina na gotovo devet etaža spušta niz strminu brda Spas, novim planskim dokumentima je potpuno osujećena.

Iako prodaja apartmana uveliko traje već četiri godine, a firma „Operantio trading Montenegro“, koja je zvanični vlasnik parcele od 6.295 kvadrata, na svome zvaničnom sajtu, i u ofisima u Moskvi i u budvanskom hotelu „Avala“ animira kupce da budu stanari budućeg naselja, u međuvremenu pred crnogorskim tužilaštvima pljušte krivične prijave za prevaru protiv investitora.

Ministarstvo održivog razvoja na čelu sa ministrom Predragom Sekulićem vratilo je planski dokument Lokalna studija lokacije „Seoce“, kojim je obuhvaćen prostor sela Prijevor, ponovo na javnu raspravu, te izričito stavilo do znanja da se gradnja u tom nekadašnjem mirnom mjestu iznad djevičanske plaže mora prepoloviti.

Naime, prvobitnim predlogom lokalne studije, planeri su bili više nego velikodušni, pa su Bećiroviću na parceli ucrtali čak devetospratnu građevinu, a i mještanima su omogućili gradnju višespratnica. Nakon što je planski dokument u Opštini prošao javnu raspravu, plan je proslijeđen u Podgoricu na konačnu ocjenu.

Međutim, Ministarstvo je ocijenilo da je u Prijevoru ucrtano više nego što je to predviđeno u seoskim naseljima, te je plan ponovo vraćen obrađivaču, koji je morao da poštuje sve preporuke kolega iz centrale.

Devetospratnica prepolovljena

„Vijesti“ su uvidom u planski dokument na parceli , na kojoj je uknjižena firma “Operantio trading Montenegro”, utvrdile da je ostvaljena mogućnost da se gradi višespratna zgrada i to maksimalno prizemlje, četiri sprata sa potkrovljem. I dok je „Operantio trading limited“ donekle bio povlašćen, najviše zamjerki su imali mještani, jer svima je određena maksimalna spratnost od jedne etaže. Međutim, oni koji su gradili na divlje, i koji su podigli višespratnice, a takvih je mnogo, pa i sama firma „Operantio trading Montenegro“ je bez planskih dokumenata započela izgradnju, lokalnom studijom će ti objekti morati biti uklopljeni.

Obrađivač plana prof. dr Miodrag Ralević potvrdio je za „Vijesti“ da su „količina gradnje“ i indeksi smanjeni dva i po do tri puta.

"Glavni razlog je što je taj ambijent tretiran kao ruralno područje, za koje je indeks izgrađenosti koeficijent 0,6 do 1,2. Svima je smanjena izgrađenost , bez izuzetka. S tim da ono što je izgrađeno, po stavu Ministarstva održivog razvoja i turizma je ostalo tako izgrađeno – kazao je Ralević dodajući da nije upoznat koji investitor na koju parcelu gradi.

Napušteno gradilište

Ekipa „Vijesti“ je bila na gradilištu SKY MN, i zatekla ga u pravom zimskom snu. Nakon što je u naletu dobre prodaje i povoljnih uslova na tržištu nekretnina uspio da izgradi gotovo tri sprata, investitoru kao da su ponestale pare, jer gradilište je potpuno napušteno.

Riječ o višemilionskoj prevari, jer su se mnogi polakomili da kupe stanove u SKY MN.

Da se tu ne gradi već duže vrijeme, potvrdili su i mještani, a uzak put koji je specijalno izgrađen sa Jadranske magistrale do gradilišta, koje je tik iznad glavne saobraćajnice koja povezuje Budvu i Tivat, odmah kada se izađe iz tunela Mogren, vidno je ruiniran.

Višemilionska prevara

A cijelu priču o prevari oko fantomskog naselja u javnost je početkom godine iznio jedan od kupaca, ruski državljanin Vladimir Andrejev, koji je protiv organizovane grupe na čelu sa Bećirovićem podnio krivičnu prijavu policiji.

On je ocijenio da je riječ o višemilionskoj prevari, jer su se mnogi polakomili da kupe stanove u SKY MN.

Budvanska policija je procesuirala kotorskom osnovnom tužiocu prijavu samo protiv firme “Operantio trading Montenegro” iz Budve i njenog bivšeg izvršnog direktora, njemačkog državljanina Vladimira Kornienka (46), zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, čime se sumnja da su oštetili ruskog državljanina.

Prema podacima centralnog registra privrednog suda, firma “Operantio trading Montenegro” registrovana je u februaru 2010. sa sjedištem u budvanskom hotelu “Avala”. Osnivač kompanije je ofšor firma “Operantio trading limited” sa Kipra, a kao izvršni direktor je Georgij Vinogradov.

Luksuzno fantomsko naselje, od koga je ostala samo kompjuterska animacija, trebalo je da nikne u malom selu iznad Jaza, a mnogi kupci, koji su se, prema riječima Andrejeva, olakomili da tu kupe apartmane, poput njega, ostali su kratkih rukava. Andrejev je podnio krivičnu prijavu i zatražio od policije krivične prijave protiv Bećirovića, Kornienka, Andreja Vladimiroviča Grebenjuka, Dmitrija Romanova, Eduarda Gervika i Darije Maskine, optužujući ih da su ga prevarili za milion dolara.

Kupio stan na nepostojećem spratu

Andrejev je prije četiri godine kupio apartman na šestom spratu SKY MN od 156 kvadrata, dajući u zamjenu luksuzni stan u Moskvi.

Novim planskim dokumentom apartmansko naselje neće moći da ima više do četiri sprata, pa svi oni koji su kupovali stanove na većim etažama, poput Andrejeva, moraće ili da dobiju pare natrag, ili da im investitor ustupi neki na nižim nivoima, ukoliko ovo naselje ikada bude završeno. I dok se planeri usaglašavaju, a Lokalna studija mora ponovo da bude dostavljena u Podgoricu na saglasnost, na zvaničnom sajtu kompanije www.sky-mn.com i dalje se reklamira luksuzna višespratnica sa bazenima i ponudom od 35 komfornih apartmana površine od 150 do čak 390 kvadrata sa pogledom na more.

Blizankinje firme Operantio

Interesantno je da zemlja na Prijevoru je uknjižena na firmu “Operantio trading Montenegro”, ali matični broj ne odgovara nijednom matičnom broju u evidenciji centralnog registra Privrednog suda, odnosno u registru ne postoji firma sa takvim matičnim brojem.

Naime, u centralnom registru se pominje istoimena firma sa sasvim drugim matičnim brojem. Na tu firmu „Operantio trading Montenegro“ uknjižen je samo veliki zemljišni kompleks 186.180 kvadrata u Kolašinu na lokalitetu Padež.

Bećirović ostao i bez Carskog sela

Nakon što je i zvanično potvrđeno da je firma Bećirovića ostala bez vlasništva nad kolašinskim hotelom „Lipka“, koga je preuzela Prva banka, a da su se i spekulacije oko gubitka budvanske „Avale“ pokazale istinitim, jer je i ona upisana na ruske biznismene koji su otvorili firmu u Londonu, Bećirović je ostao i bez vlasništva nad takozvanim Ruskim selom na brdu Česminovo iznad Svetog Stefana.

Priča o nesvakidašnjem naselju , „čardaku ni na nebu ni na zemlji“, koje je u međuvremenu dobilo naziv Carsko selo na strminama iznad Svetog Stefana, poslije punih sedam godina od kada je započela izgradnja, trebalo bi napokon da bude završeno.

Zamišljeno kao luksuzno naselje sa oko 36 vila, koje je trebalo da bude pandan grad hotelu „Sveti Stefan“, započeto je da se gradi bez ijedne dozvole.

Zamišljeno kao luksuzno naselje sa oko 36 vila, koje je trebalo da bude pandan grad hotelu „Sveti Stefan“, započeto je da se gradi bez ijedne dozvole.

Međutim, vlasništvo nad cijelim projektom preuzela je firma „Trejd junik“ , koja se uknjižila na sve četiri parcele koje su bile u vlasništvu Bećirovića, u šta su se „Vijesti“ uvjerile uvidom u katastarsku evidenciju.

Na tim parcelama, iako je naselje uveliko završeno, u katastru nije uknjiženo da postoje građevine, već da je riječ o ledini. “Trejd junik” je jedna od najjačih građevinskih korporacija, koja, osim izgradnje elitnog “Splendida”, te poslovnog apartmanskog centra „TQ plaza“ u centru Budve, izvodi brojne građevinske poduhvate po cijeloj Evropi.

Galerija

Bonus video: