Savo Franović: Oduvijek sam želio da služim svojoj državi

Boravak u SAD-u, Savo je iskoristio da upozna ljude iz svih krajeva svijeta, američku kulturu, tradiciju i običaje
164 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2012. 08:32h

Pored prađeda solunca, đeda prvoborca i oca državnog reprezentativca u streljaštvu, za očekivati je bilo da će i Petrovčanin Savo Franović za svoj poziv izabrati vojsku.

Poput mnogih mladih ljudi odrastao je uz priče o ratnoj crnogorskoj prošlosti, o hrabrosti i predanosti vojnika, pa je oduvijek želio da služi svojoj državi i svom narodu. Sada ima 25 godina, profesionalan je vojnik i diplomac prestižne Pomorske akademije u Anapolisu, u SAD.

"Na Naval Academy (Pomorsku akademiju) došao sam krajem juna 2008. godine. Prije početka prve godine boravio sam dva mjeseca u kampu koji je bio fizički i mentalno veoma zahtjevan", priča za „Vijesti“ crnogorski kadet.

Pošto je fizička spremnost imperativ za sve polaznike vojnih škola, Franović se svakodnevno bavio različitim sportovima

Uz redovne ispite, Franović je tokom studiranja na Akademiji imao dodatne treninge i terenske vježbe poput savladavanja prepreka, marševa, i vježbi izdržljivosti.

"Sve je u cilju što bolje pripreme kadeta za zadatke i iskušenja koja ih očekuju kada dođu u svoje jedinice po završetku školovanja", kaže vojni pitomac, jedan od 14 ovogodišnjih svršenih studenata iz inostranstva. Pošto je fizička spremnost imperativ za sve polaznike vojnih škola, Franović se svakodnevno bavio različitim sportovima.

"Akademija je odlično opremljena, ima više sala za vježbanje, nekoliko teretana, bazena i staza za trčanje, pa je izbor aktivnosti bio zaista bogat", objasnio je on.

Upoznao američku kulturu

Priznaje da su mu se brojne obaveze često gomilale i da u odnosu na civilni način života u vojsci imao manje slobodnog vremena. Ipak, boravak u SAD-u je iskoristio da upozna ljude iz svih krajeva svijeta, američku kulturu, tradiciju i običaje, a stekao je i prijatelje za čitav život.

Na pitanje “Vijesti” što mu je tokom studiranja najviše nedostajalo, Franović ima tipično studentski odgovor.

"Porodica, prijatelji i mamina kuhinja", kaže kadet kome je poput ostalih studenata u blizini Akademije dodijeljena američka porodica kod koje je mogao da ode za vikend i odmori se.

Ovaj profesionalni vojnik je i ljubitelj putovanja, pa je tokom studiranja obišao svjetski poznate gradove SAD-a.

Boravak u SAD-u, Savo je iskoristio da upozna ljude iz svih krajeva svijeta, američku kulturu, tradiciju i običaje

"Bio sam u Majamiju, Nju Orleansu, Njujorku, Dalasu...", kaže Franović koji pauze između učenja i vježbanja koristi za gledanje filmova i slušanje muzike.

Karijeru nastavlja u crnogorskoj vojsci

U zgradi stare vojne tvrđave gdje je 1845. otvorena Pomorska akademija imao je i kolegu iz Crne Gore, Roberta Golovića koji je, takođe, stipendista Ministarstva odbrane. Franović će, i pored svoje svestranosti, karijeru nastaviti kao profesionalni vojnik u crnogorskom sektoru odbrane za koji smatra da je unaprijedio opremu, organizaciju i sposobnost saradnje sa državama članicama NATO-a.

"Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane su kroz aktivnosti u okviru programa kao što su PfP (Partnership for Peace) i MAP (Membership Action Plan) pokazali odlučnost da Crna Gora nastavi da sprovodi neophodne reforme kako bi postala punopravna članica NATO", kaže u stilu crnogorskih zvaničnika mladi kadet. Misija crnogorske vojske u Avganistanu za Franovića je pokazatelj da Vojska Crne Gore u skladu sa svojim mogućnostima može doprinijeti globalnom sistemu bezbjednosti.

Njegovim povratkom Crna Gora će biti bogatija za još jednog vojnika koji smatra da će svojim znanjem i iskustvom koristiti Vojsci u napredovanju i dostizanju svjetskih standarda.

Čestitke iz diplomatije

Da je Savo Franović bio dio privilegovane generacije Pomorske akademije potvrđuje ovogodišnja ceremonija na kojoj je obilježeno 100 godina običaja da studenti nakon prijema diplome bacaju uvis šapke koje su koristili kao kadeti tokom školovanja.

Ovogodišnja promocija novih oficira ostaće upamćena i po tome što je prvi put u istoriji Akademije najbolji oficir u klasi bio kadet iz inostranstva, a školovanje je prvi put završio kadet koji je paraplegičar. Čestitke za postignut uspjeh Franoviću su stigle od ambasadora Crne Gore u Vašingtonu Srđana Darmanović i atašea za odbranu potpukovnika Velibora Bakrača.

Bonus video: