Mijajlović: Napadaju me jer hoće da sjednu na moje direktorsko mjesto

"U RCUD, koji je javna ustanova a ne preduzeće, nikada nijesam vršio upravljačku funkciju"
80 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2012. 08:14h

Direktor Regionalnog centra za obuku ronilaca za razminiranje, spasavanje i kontrolu na moru Veselin Mijajlović reagovao je na tekst “Mijajlović upravlja državnim preduzećem, a sin zgrće pare”.

Mijajlović smatra da je “tekst objavljen nesumnjivo bio od značaja ne samo za autora Sinišu Lukovića, već i uređivački tim, koji mu je obezbijedio znatan prostor, na naslovnoj i devetoj strani”.

"Zašto su za autora, objavljivanje takvog naslova i teksta neistinitog sadržaja, bila manje značajna pravila i načela novinarskog kodeksa, koja se odnose na poštovanje istine, ljudsku potrebu za pravičnošću i humanošću, poštovanje činjenica i njihovo stavljanje u pravilan kontekst, jasno razdvajanje vijesti od komentara, korišćenje profesinalnih, časnih i pravno dozvoljenih metoda u prikupljanju informacija i sl., odgovor je sadržan u motivima, ciljevima i pobudama ovog novinara i neposrednom povodu za objavljivanje. Iako sam duže vrijeme predmet njegovog 'istraživačkog rada' i preko deset tekstova objavljivanih u 'Vijestima', nijesam smatrao potrebnim da koristim pravo na odgovor. Ovog puta to činim samo iz razloga što je autor, kao kolateralnu štetu, izabrao mog sina Danila i njegovu firmu 'Akvanaut' d.o.o. Podgorica, za koga je u naslovu naveo da 'zgrće pare' dok ja upravljam državnim preduzećem, a da za to u tekstu ne navodi relevantne podatke i činjenice" istakao je u regovanju Mijajlović.

"Nijesam upravljao RCUD-om"

On je dodao da je Siniša Luković, “kome su 'Vijesti', bez adekvatne stručnosti, omogućile da se profesionalno bavi novinarstvom, morao znati da se organizacija i rad javnih ustanova i preduzeća zasniva na propisima i da su funkcije upravljanja i rukovođenja posebne i odvojene”.

"U RCUD, koji je javna ustanova a ne preduzeće, nikada nijesam vršio upravljačku funkciju, kako to tvrdi Luković, već petočlani Upravni odbor, a ja sam obavljao posao izvršnog direktora, organizatora i rukovodioca deminiranja, kao veoma rizičnog posla za čitavu ekipu ronilaca Centra, koji rade na tim poslovima. Taj upravljački tim, moja malenkost, zajedno sa svim roniocima pojedinačno, zaslužni su što je Centar, u oblasti za koju je osnovan, stekao međunarodni ugled, o čemu svjedoče brojna priznanja koja su mu dodijeljena od stranih organizacija i zemalja. Brojni tečajevi za obuku stranih ronilaca, koji su se odvijali u Centru, poslovni uspjesi i drugi događaji afirmativni za rad i poslovanje RCUD-a, nikada nijesu bili predmet informacija novinara Lukovića. Naprotiv, RCUD i ja kao direktor, uvijek smo pominjani u negativnom kontekstu", tvrdi Mijajlović.

Jedan od primjera upornog nastojanja Lukovića da RCUD prikaže u negativnom kontekstu, smatra Mijajlović, je tekst objavljen 07. 11. 2011. na cijeloj 10. i na pola 11. strane u “Vijestima”, pod naslovom „Arheolozi umjesto deminera“, a u podnaslovu „Nema više para od Amerikanaca“, gdje piše da je „Vijestima“ saopšteno u ambasadi SAD u Podgorici da “ambasada u saradnji sa Kancelarijom za razoružanje Stejt departmenta, smatra da je RCUD dostigao takav nivo profesionalne ekspertize i samodovoljnosti da više nema potrebe da RCUD dobija direktnu finansijsku podršku SAD za dalju obuku ili nabavku dodatne opreme”.

"Bilo bi normalno za svakog novinara da pozitivnim komentarom (na osnovu ovako pozitivnog stava ambasade SAD) pohvali uspjeh crnogorske institucije, koja je dostigla nivo profesionalne ekspertize i samodovoljnosti, ali ne i za novinara Lukovića koji u nastavku teksta na to daje svoj zluradi komentar.

'Iako diplomatskim rječnikom rečeno, ovo znači da Mijajlović i RCUD više nemaju što da traže od Amerikanaca koji su Centar, u najboljoj namjeri da pomognu Crnoj Gori, podržavali od osnivanja 2002. godine'. Interesantno je da je ovaj tekst novinar Luković objavio upravo u periodu kada su ronioci Centra uz rizik od eksplozivnih sredstava ostvarivali veliki uspjeh na zadacima humanitarnog podvodnog razminiranja na prostoru države jedne od članica Evropske unije" ističe se u reagovanju.

Da li je bilo koji ronilac iz Regionalnog centra za podvodno deminiranje iz Bijele, Crna Gora, završio neku obuku u ITAND?

"Neznanje, kao i aroganciju, u obavljanju novinarskog posla prepoznao je nešto ranije i predsjednik Internacionalne asocijacije za nitrox i tehnička ronjenja (IANTD) dr Fabio Ruberti iz Italije, od koga je Siniša Luković po predmetu svog istraživanja, predstavljajući se kao novinar glavnog crnogorskog dnevnog lista 'Vijesti' iz Podgorice, tražio informacije na postavljena dva pitanja:

1. Da li je bilo koji ronilac iz Regionalnog centra za podvodno deminiranje iz Bijele, Crna Gora, završio neku obuku u ITAND?

2. Ako je tako, koje su kurseve završili i koja su to imena ronilaca koji su završili obuke u ITAND?'.

"Danilo je vrijedno radio i radi"

Nakon što je dobio potpune informacije povodom ovih pitanja, vjerovatno nezadovoljan što se među osam imena našlo moje i mog sina Danila, Luković je nastavio i sa brojnim dodatnim pitanjima, tako da je gdin Ruberti, međunarodno poznato ime u ronilaštvu, bio primoran da korespondenciju okonča 09. 11. 2011. godine u 14.46h riječima:

'Poštovani g. Lukoviću, umjesto toga bolje bi bilo, jer je veoma jasno da vaš nedostatak znanja povodom ovog pitanja ide u paru sa vašom arogancijom. Zato vas molim da mi više ne smetate povodom ovog pitanja' - kaže Mijajlović, i dodaje da mu “nije smetalo što je Luković svoje istraživanje usmjerio prema meni kao direktoru RCUD-a, s obzirom na to da sam neposredni 'krivac' što su mnogi pojedinci, posebno sa područja Bokokotorskog zaliva, onemogućeni da koriste nepravilno stečene licence u oblasti ronjenja, što su onemogućeni da po svojoj volji i nahođenju vrše navodna istraživanja podmorja i morskog dna i što se dosljedno primjenjuju uspostavljena pravila u izvođenju podvodnih aktivnosti”.

"Dakle, isključivo u interesu tih 'ugroženih' pojedinaca, Luković istražuje i u 'Vijestima', zloupotrebljavajući novinarsku profesiju, o meni objavljuje neistinite i tendenciozne tekstove. Za ovaj posljednji tekst, razlog i neposredan povod pisanja i objavljivanja, Luković je saopštio u naslovu podteksta: Raspisan konkurs za direktora RCUDA, najavljujući mogućnost da će se na konkurs prijaviti neko mnogo kvalifikovaniji od mene – bivši mornarički oficiri, neko od pripadnika elitne jedinice mornaričkih specijalaca i podvodnih diverzanata 82 Pomorskog centra, gubeći pri tom iz vida činjenicu da je RCUD civilna, a ne vojna, institucija sa humanitarnom misijom" kaže Mijajlović.

Mijajlović smatra da “za tvrdnju iznesenu u naslovu teksta, da dok ja upravljam sin zgrće pare, Luković nije dao jasne pokazatelje o načinu i količini tog zgrnutog novca”

On smatra da “za tvrdnju iznesenu u naslovu teksta, da dok ja upravljam sin zgrće pare, Luković nije dao jasne pokazatelje o načinu i količini tog zgrnutog novca”.

"Vjerovatno smatra da je takva njegova tvrdnja dovoljna da je čitalac, kao istinitu, prihvati. Pojam zgrtanje para nije uobičajen na tržištu zakonitog privrednog poslovanja, pa ni za obavljane poslove dobijene po objavljenim javnim pozivima investitora, odnosno naručioca tih poslova. Pišući o poslovanju DOO 'Akvanaut', Luković je mogao koristi zvanične finansijske iskaze i izvještaje, čija je obaveza sačinjavanja i dostavljanja nadležnim organima, zakonom propisana za sva privredna društva. Kontrola zakonitosti odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača, takođe je zakonom propisana i uspostavljena, što znači da moje upravljanje javnim preduzećem (po Lukoviću), nije moglo imati uticaja da 'Akvanaut' na bilo kom javnom tenderu dobije poslove, ako nije ispunjavao predviđene tenderske uslove. Za 'Akvanaut' je svakako afirmativno što je zadovoljilo stroge kriterijume pojedinih firmi, kao što je 'Porto Montenegro', za dodjelu poslova. Dakle, Danilo je vrijedno radio i radi.

Magistar je nauka u turizmu i instruktor profesionalnog ronjenja. Znanje i iskustvo u oblasti ronjenja i deminiranja pod vodom sticao je raznim obukama u zemlji i inostranstvu. Radio je i na poslovima instruktora antiterorističke jedinice MUP-a. Prirodno je što je svoje znanje i sposobnosti stavio u funkciju humanitarnog podvodnog razminiranja i zaštite građana od mina, pružanja pomoći građanima u traganju za utopljenicima i spasavanju ljudskih života i materijalnih dobara na vodama, kao i dobrobiti, poslovanja i rada svoje firme DOO 'Akvanaut'", smatra Mijajlović.

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju

Galerija

Bonus video: