Medresa "Mehmed Fatih" dodijelila diplome prvoj generaciji maturanata

Lukšić maturantima kazao da treba da vole svoj posao i da se trude da budu dobri u njemu
132 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2012. 19:18h

Crna Gora treba da se razvija kao društvo mogućnosti, koje afirmiše i pruža šansu svima, kazao je premijer Igor Lukšić na dodjeli diploma prvoj generaciji maturanata Medrese "Mehmed Fatih".

On je poručio maturantima da je uvjeren da će iskoristiti šansu, i da će životnim i profesionalnim opredjeljenjem dati doprinos razvoju i napretku crnogorskog društva.

"Dobijajući danas diplome okrećete stranicu svog života. Iz mog, a i po mnogima naljepšeg životnog perioda, đačkog doba, pravite iskorak u svijet odgovornosti koji implicira donošenje odluka", rekao je Lukšić.

On je maturantima kazao da treba da vole svoj posao i da se trude da budu dobri u njemu.

"Nemojte se plašiti neuspjeha, jer tada se nećete odvažiti na poduhvat. To ne znači da treba da ignorišete rizike i posljedice vaših odluka", dodao je Lukšić.

On je ocijenio da je pred maturantima izbor duhovnog ili svetovnog poziva.

"Bez obzira kakav put odaberete, naša je želja da ga ostvarite u Crnoj Gori. Jedan dio vas će školovanje nastaviti u drugim zemljama, većim dijelom u Turskoj. Možemo slobodno reći kao ’ambasadori’ crnogorskog društva i kulture", rekao je Lukšić.

On je đacima poručio da povratkom u Crnu Goru, ili angažmanom na nekom drugom prostoru, postaju dio mreže koja vezuje ljude i znanje, kulture i vjere.

"Gdje god dođete treba da obogaćujete sebe novim iskustvima i znanjima. Tako bogatite društvo u kojem dolazite, ali i društvo iz kojeg ste potekli. U takvom društvu svi dobijaju. Upravo takvi ste potrebni Crnoj Gori", konstatovao je Lukšić.

On je naveo da je Vlada od samog osnivanja pružala podršku radu Medrese "Mehmet Fatih" u Podgorici.

"Uvjeren sam da ćemo, u periodu pred nama, vođeni istim principom, uspješno riješiti pitanja od značaja za rad ove institucije. Garant toga su tradicionalno dobri odnosi sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori što je rezultiralo sporazumom između Vlade i te vjerske zajednice", kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, raznolikost je izvor snage crnogorskog društva i ishodište dosadašnjih i budućih uspjeha. "Sastavni dio tog mozaika, raznolikosti koja predstavlja dio bogatstva ovog društva ste i vi".

"Prva generacija utire put narednim. Uvjeren sam da ćete principe ovog društva i škole iz koje ste izašli, koji promovišu suživot, međusobno poštovanje, vrednovanje znanja i ideja imati kao osnovu svog daljeg životnog usmjerenja", zaključio je Lukšić.

Galerija

Bonus video: