Novo lice "Komanskog mosta": Nikada nije bilo ovako

“Komanski most” ranije je bio prepoznat kao institucija u kojoj se štićenici zlostavljaju i prema kojima se nečovječno i ponižavajuće postupa
230 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2012. 15:11h

Maja nije juče skidala osmijeh sa lica. Dobila je kinder jaje i koka kolu, što je bilo dovoljno da četrdesetogodišnja štićenica Zavoda “Komanski most” padne u zagrljaj predstavnici Međunarodnog kluba žena Zorici Mišković-Pavićević.

Mišković-Pavićević je u “Komanski most” došla sa poklonima za štićenike. Ona obilazi tu ustanovu od 2008, a svi štićenici, u šta se uvjerila ekipa “Vijesti”, znaju je po imenu.

“Njoj si donijela kinder jaje i čokoladu? Jesi li meni donijela čokoladu”, pitao je štićenik od nekih pedesetak godina.

Mišković-Pavićević je slatkiše i voće podijelila neposredno prije nego je krenuo zvanični obilazak koji je organizovalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja povodom adaptacije kuhinje i magacina.

Sa ministrom Suadom Numanovićem adaptirane paviljone obišao je i pomoćnik ministra zdravlja i izabrani ljekar Zavoda Mensud Grbović. Ispostavilo se da doktora, koji petnaest godina brine o zdravlju osoba sa posebnim potrebama, štićenici dobro znaju.

Oslovljavali su ga sa “doktore” i u sobi za fizikalnu terapiju, gdje je jedan od štićenika nestručno, ali sa radošću pipkao dirke sintisajzera... Za to vrijeme, Grbović je razgovarao sa štićenicom Ševalom. Nepokretna žena, u kolicima, uzela ga je za ruku, dok joj je on sa osmijehom odgovarao: “Mi smo Bjelopoljci”.

Razgovoru se pridružio i Numanović, raspitujući se čija je kći, dolazi li joj ko u posjetu... Ostali štićenici stajali su i čekali da se jave ministru. Svima su željeli da pokažu fotografije na kojima su sa ranijim posjetiocima i porodicom... Numanović i Grbović obratili su se svakom djetetu. I svakom su znali ime...

Ismet, mladić od oko trideset pet godina, pokazao je ministru i poslanici DPS-a Branki Tanasijević slike koje je radio u svojoj sobi u Zavodu. Među njima je najviše bilo ikona, jer, kako je objasnio, vjeruje i ide redovno u crkvu: “Svake sedmice idem pješke u Hram ili crkvu Svetog Đorđa kod mog sveštenika Predraga Šćepanovića”.

Direktor “Komanskog mosta” Vaselj Dušaj obećao je Ismetu pred jučerašnjim pojetiocima: “Napravićemo ti izložbu, ne brini”.

Pedesetogodišnja štićenica Borka povela je ekipu “Vijesti” u svoju sobu da pokaže kako žive: “Ja volim životinje, a moja drugarica koja živi ovdje voli lutke”.

“Eto, vidite, sve ono su njene lutke, a ovo je mačka Karolina”, kazala je pokazujući u dio iznad ormara gdje su uredno poslagane plišane igračke. Borka je ispričala kako voli Kneza i “Koloniju”, ali i da je u Zavodu jako dugo: “Nikada nije bilo tako dobro kao sada... Grbović je sjajan. Mi nećemo bez njega”.

U trpezariji, gdje je organizovan ručak za posjetioce, Numanović je kazao kako je adaptacijom kuhinje i magacina zaokruženo renoviranje u JU “Komanski most”: “Država će i dalje unaprijeđivati uslove u “Komanskom mostu”, a eventualna ostavka izabranog ljekara ne može bitno uticati na kvalitet zdravstvene zaštite štićenika”.

Grbović je ranije najavio odlazak sa tog mjesta, a nakon izbijanja epidemije gripa tokom koje je umrlo dvoje štićenika.

Numanović je naglasio da je u posljednje dvije godine u renoviranje paviljona “Komanskog mosta” uloženo preko 650.000 eura, s tim što, kako je rekao, preostaje rad na jačanju te institucije, otvaranju novih servisa za štićenike, kao i edukaciji zaposlenih.

“Komanski most” ranije je bio prepoznat kao institucija u kojoj se štićenici zlostavljaju i prema kojima se nečovječno i ponižavajuće postupa. Te ocjene ušle su u Izvještaje međunarodnih institucija, a u dijelu javnosti nije zaboravljena činjenica da su iz te ustanove na volšeban način nestala dva maloljetna štićenika. Iz tužilaštva je ranije saopšteno da krivični postupak neće biti pokrenut a sa obrazloženjem da podaci koje su državni organi dostavili tužilaštvu nijesu bili dovoljni za pokretanje postupka.

Dvoje štićenika nestalo je 2000. i 2004. godine, a od osnivanja do prije dvije godine na čeli “Komanskog mosta” nalazio se mr Vuk Mirković, danas pomoćnik direktorice podgoričkog Centra za socijalni rad. Jučerašnja posjeta pokazala je da se otvara nova stranica u Zavodu “Komanski most”.

Akademik Miodrag Pavlović poklonio je Zavodu likovne radove djece koje je odabrao obilazeći škole prije više od trideset godina.

“Da im to bude utjeha za njihovo bivstvovanje u ovom domu koji im je i otac i majka i brat i sestra, koji im je sve na svijetu. Ja sam srećan što mogu da im poklonim radove učenika koje sam prikupio '78. godine”, kazao je Pavlović.

Galerija

Bonus video: