Privatni Pomorski fakultet u Baru bez akreditacije

Danilo Nikolić je upozorio Savjet da bi crnogorski pomorci mogli dospjeti na takozvanu “crnu listu”, ako bi izdali akreditaciju
726 pregleda 2 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 02.06.2012. 09:18h

Savjet za visoko obrazovanje nije juče izdao akreditaciju privatnom Pomorskom fakultetu u Baru. Savjet je odlučio da, prije izdavanja akreditacije, zatraži mišljenje Ministarstva pomorstva i saobraćaja o tome da li je Pomorski fakultet ispunio međunarodne standarde.

Takva odluka je donesena nakon što je dekan Fakulteta za pomorstvo Univerziteta CG Danilo Nikolić upozorio Savjet da bi crnogorski pomorci mogli dospjeti na takozvanu “crnu listu”, ako bi izdali akreditaciju ne vodeći računa o pravilima Međunarodne pomorske organizacije (IMO).

“U slučaju akreditovanja ovog fakulteta bez prethodnog verifikovanja od strane IMO-a i Ministarstva, postoji velika opasnost da svršeni studenti tog fakulteta neće moći da plove (s obzirom na to da idu na međunarodno tržište rada, a nisu dobili obrazovanje koje se zahtjeva prema IMO-u), kao i to da IMO može kazniti našu državu zbog nepoštovanja njihovih zahtjeva, na taj način što bi doveli na crnu listu (kao od 1991. do 1997.) ne samo studente tog fakulteta, već i sve naše pomorce, a među njima i svršene studente Fakulteta za pomorstvo iz Kotora”, piše, između ostalog, u dopisu koji je Nikolić uputio članovima Savjeta i predsjedniku Sretenu Savićeviću.

Nikolić je pozdravio odluku Savjeta:

“Nijesam upozorio Savjet strahujući od konkurencije, već sam samo želio da se poštuju propisi, kako bi oko 5.000 crnogorskih pomoraca moglo nesmetano da nastavi da plovi”.

Konflikt interesa?

Osnivači Pomorskog fakulteta u Baru su Stevo Nikić i Radovan Orlandić. Nikić je redovni profesor praktično konkurentskog Fakulteta za pomorstvo Univerziteta Crne, a Orlandić direktor Barske plovidbe.

Elaboratom o osnivanju fakulteta u Baru, predviđeno je da se dio teorijske nastave odvija u prostorijama Barske plovidbe, a da se budući pomorci praktično obučavaju na brodu te kompanije.

Orlandićeva supruga je predsjednica Upravnog odbora Pomorskog fakulteta u Baru. Nikić je, takođe, vlasnik i predsjednik Upravnog odbora privatnog Fakulteta za poslovne studije u Tivtu.

Bonus video: