Od 18 doktora nauka 11 mlađe od 35 godina

Rektor UCG-a Predrag Miranović, čestitao je akademskoj zajednici i studentima 38 godina postojanja
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2012. 18:14h

Na Univerzitetu Crne Gore je povodom obilježavanja 38 godina postojanja proglašeno 18 doktora nauka, dodijeljeno jedno zvanje profesora emeritusa i uručene tri plakete studentima za uspjeh postignut tokom studiranja.

U doktore teničkih nauka proglašeni su: Milena Zogović, Milutin Radonjić, Đuro Stojanović i Nebojša Tadić. Doktori medicinskih nauka su: Lidija Injac Stevović i Vesna Bokan Mirković.

U ekonomskim naukama doktorat su stekli: Dijana Kovačević, Ranka Krivokapić, Nikola Milović i Vlado Vukasović, a u oblasti prirodno-matematičkih nauka: Danka Caković, Ana Pavićević i Savo Tomović. Doktori političkih nauka postali su Olivera Komar i Boris Vukićević, a pravnih Draginja Vuksanović.

Rektror Predrag Miranović čestitao je kolegama zvanja, a prestižno zvanje profesor emeritus, koje se dodjeljuje zaslužnim penzionisanim profesorima koji su većinu staža proveli u nastavi, dobio je bivši profesor Elektrotehničkog fakuteta Ilija Vujošević.

“Ovo je izraz poštovanja akademske zajednice prema njegovom naučnom i pedagoškom doprinosu razvoju Univerziteta”, kazao je Miranović.

Plaketu Univerziteta, kao najviše priznanje koje se dodjeljuje za uspjeh postignut tokom studiranja dobili su Elizabeta Bočkarjov sa Muzičke akademije na Cetinju, Filip Radenović sa ETF-a i studentkinja Ekonomskog fakulteta Tamara Vujošević.

Od proglašenih 18 doktora nauka njih 11 mlađe je od 35 godina. Najmalađa među njima je Milena Zogović, koja je postala doktor elektonike sa nepunih 28 godina. Zogović priznaje da to nije bilo nimalo lako postići.

“Moram reći da iza ovog stoji veoma naporan rad. Na početku istraživanja mentor mi je obećao krv, znoj i suze, što se i desilo. Prije pet godina kada sam krenula predamnom nije bio samo zadatak da napravim nešto što je u nauci iznad postojećih rješenja makar za nijansu već i da se to odradi u Crnoj Gori, ovdje gdje nema dovoljno ni softverskih ni laboratorijskih resursa.

Zbog toga smo uspostavili saradnju sa tehničkim univerzitetom u Beču, u smislu korišćenja njihovih softverskih resursa i laboraotorija i na kraju je to rezultiralo projektom koji je, u smislu kvaliteta, konukrentan na svjetskom tržištu visokih tehnologija”, kazala je Zogović za “Vijesti”.

TV Vijesti, Ana Manojlović

Na pitanje kakva je perspektiva za mlade naučnike u Crnoj Gori u kontekstu činjenice da se sve više smanjuju davanja države za visoko obrazovanje.

“Perspektiva je dosta loša jer se malo ulaže u nauku. Za tehničku struku su potrebni i brojni pa smo prinuđeni da sarađujemo sa poznatim univerzitetima u regionu. Kada je riječ o kadru imamo sve uslove jer naši profesori visokog ranga tako da što se tiče znanja koje se može steći na Univerzitetu Crne Gore i Elektrotehničkom fakultetu ne možemo se postidjeti bilo gdje da se nađemo”, kazala je Zogović.

Na pitanje razmišlja li o odlasku iz zemlje pošto naši odlični inženjeri imaju dobru prođu napolju Zogović je rekla da još ne zna i da to zavisi od situacije na ETF-u i drugih ponuda.

Galerija

Bonus video: