Za dan trošili 3.000 eura samo za gorivo!

Nova vlast u Kolašinu raznim mjerama štednje pokušava da spase opštinu od bankrota, a bivši funkcioneri se rasipali gorivom i službenim vozilima
0 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 01.06.2012. 16:00h

Gotovo 11 miliona duga kolašinsku lokalnu upravu tjera na svakodnevno iznalaženje novih načina štednje. Opštinski čelnici gotovo da ne propuštaju priliku da se pohvale smanjenim troškovima „na svim nivoima“.

Različitim potezima, od štedljivih sijalica na gradskoj rasvjeti do otpuštanja prekobrojnih zaposlenih, lokalna uprava se, kako ističu u Opštini, trudi da se spasi od bankrota.

Prvi čovjek grada Darko Brajušković, nekoliko puta je istakao smanjenu potrošnju goriva, koju je pratila i prodaja viška službenih automobila.

“Potrošnja goriva u januaru u lokalnoj upravi bila je svega 1.290 eura, a zajedno sa Komunalnim preduzećem potrošili smo nešto više od 3.000 eura. Evidentiramo i dnevnu potrošnju goriva, kao i službena putovanja. Sve će to dok sam ja na funkciji predsjednika Opštine biti precizno praćeno i dostupno javnosti i odbornicima”, isticao je on u više navrata.

Činjenica da je trenutno lokalna uprava trensparentna kada je riječ o toj vrsti rashoda, ipak, ne može ublažiti gotovo šokantne podatke o količini utošenog goriva u kolašinskoj lokalnoj upravi tokom minulih, a naročito 2008. godine. To je vrijeme kada su već dvije godine DPS, na čijem je čelu tada bio Brajušković i Grupa građana, zajednički vladali Kolašinom.

Niko iz koalicione vlasti, pa čak ni štedljivi predsjednik Opštine, koji je zbog odlučnosti da smanji rashode lokalne administracije kod duhovitih Kolašinaca „zaslužio“ nadimak „Kir Janja“, nije kritikovao takav način raspolaganja novcem građana, niti su im ponudili ikakvo opravdanje za to. Naprotiv, visoke cifre rashoda podržavali su dizanjem ruku u lokalnom parlamentu.

Prema podacima do kojih su „Vijesti“ došle, prije četiri godine samo za jun, avgust, septembar i oktobar opštinski službenici za gorivo su potrošili 250.511 eura. Na zbirnim nalozima za plaćanje koje je tada dostavio “Jugopetrol” AD Kotor lokalnoj upravi, piše da je u opštinska vozila u junu natočeno goriva u vrijednosti od 67.000 eura, a skoro identični iznosi, od 67.600, odnosno 67.605 eura su na računima za septembar i avgust. U desetom mjesecu opštinski funkcioneri bili su „štedljiviji“ i, očigledno, malo više bili u kancelarijama nego na putu, pa su na benzinskim pumpama potrošili oko 28.000 eura.

Jednostavnim računanjem, kada se 61.324 litra goriva kupljenog u avgustu podijeli sa brojem radnih dana, kojih je tog mjeseca bilo 21, dolazi se do frapantnog podatka da su opštinski funkcioneri dnevno trošili 2.920 litara, odnosno, 3.219 eura.

Skoro isto koliko se sada u lokalnoj upravi troši mjesečno i tek nešto manje od potrošnje u februaru ove godine, gdje je u tu vrstu rashoda uračaunato i gorivo za mehanizaciju koja je čistila snijeg za vrijeme nevremena.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: