Đaci od trinaeste godine počinju da puše

Kod nas u Crnoj Gori svaki treći srednjoškolac puši, što je poražavajuća činjenica za crnogorsko zdravstvo
51 pregleda 0 komentar(a)
odvikavanje od pušenja, Foto: Luka Zeković
odvikavanje od pušenja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.05.2012. 15:20h

Povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja učenicima Građevinske škole „Marko Radević” u Domu zdravlja kod “Plavog dvora” predavanje na temu “Odvikavanje od pušenja i prevencija” održala je dr Edita Bašović, uz asistenciju medicinske sestre Kristine Rakočević.

Učenici su prije predavanja odgovarali na upitnik, a neki od njih prema podacima počeli su sa pušenjem već od 13 godina.

"Prvi rad o štetnosti pušenja izašao je 1960. godine, a nakon toga u Velikoj Britaniji izglasan je zakon o zabrani pušenja u javnim prostorijama. Prema istraživanjima svaka cigareta skrati čovjeku život za osam minuta, što znači da pušaču koji puši kutiju na dan skrati otprilike šestinu života. Isto tako poznato je da nikotin stvara snažnu ovisnost koja se može porediti sa onom koju osjećaju još samo korisnici heroina", kazala je tokom predavanja dr Bašović.

Prema nekim istraživanjima, kod nas u Crnoj Gori svaki treći srednjoškolac puši, što je poražavajuća činjenica za crnogorsko zdravstvo.

Kod nas u Crnoj Gori svaki treći srednjoškolac puši, što je poražavajuća činjenica za crnogorsko zdravstvo.

Jučerašnjem predavanju pored učenika koji već puše prisustvovali su i oni koji ne puše.

"Iako ne pušim, došla sam na ovo predavanje zajedno sa svojim drugovima kako bih se još bolje upoznala sa štetnim uticajem duvana i duvanskog dima. Nažalost djeca kod nas nijesu svjesna štetnosti duvanskog dima i što je još gore nikada na tu temu ne razgovaraju sa svojim roditeljima", kazala je Ema Blagojević, učenica drugog razreda Građevinske škole.

Problem kod crnogorske djece je što mnogi počinju veoma rano, neki čak i sa 10 godine, dok je srednjoškolski uzrast najviše na udaru.

"Ovo savjetovalište radi već tri godine i ima prevashodno preventivni i edukativni zadatak. Mislim da će rezultati rada savjetovališta doći do izražaja tek na duže staze, za otprilike 10-ak godina, jer upornost u edukaciji i prevenciji daje rezultate tek nakon određenog perioda", kazala je dr Edita Bašović.

Završen konkurs

Povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja Crnogorsko društvo za borbu protiv raka u saradnji sa Dječjim savezom Podgorica organizovalo je 11. nagradni konkurs za likovne i literarne radove za učenike od četvrtog do devetog razreda osnovnih škola sa teritorije Crne Gore.

Tema tradicionalnog konkursa za likovne i literarne radove je bila jedinstvena “365 dana bez duvana“, a povod raspisivanja konkursa, kao što smo već kazali, jeste obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv pušenja, koji se ove godine slavi pod motom koji je odredila Svjetska zdravstvena organizacija, a to je “Uplitanje duvanske industrije”.

Žiri za likovne radove odlučio je da prvu nagradu za najbolji likovni rad dobije Milena Jelić, učenica VIII razreda OŠ “Vlado Milić” iz Podgorice, drugu Nemanja Nedić, učenik VIII razreda takođe iz OŠ “Vlado Milić” iz Podgorice.

Treće mjesto ravnopravno su podijelili Sanja Mirković, učenica V razreda OŠ “Milija Nikčević” iz Nikšića, i Ksenija Žižić, učenica VII razreda OŠ “Pavle Rovinski” iz Podgorice. Pohvalu za kreativnost likovnih radova dobila je OŠ "Lovćenski partizanski odred” sa Cetinja.

Žiri za literarne radove dodijelio je prvu nagradu Ivanu Bauku, učeniku VII razreda Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić” iz Dobrote - Kotor, drugu Kosti Popoviću, učeniku VI razreda OŠ “Vuk Karadžić” iz Podgorice, dok su treću nagradu ravnopravno podijelili Miloš Franović, učenik VI razreda OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” iz Dobrote - Kotor, i Luka Radusinović, učenik V razreda OŠ “Radojica Perović” iz Podgorice.

Bonus video: