Raonić: U Pobjedi kažu da se kolumne Vešovića čitaju sa uživanjem

Raonić ogorčen zbog toga što ostali članovi nijesu imali sluha ni da porazgovaraju o zahtjevima
176 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2012. 15:10h

Novoimenovani Odbor direktora “Pobjede” na konstitutivnoj sjednici odbio je gotovo sve predloge člana borda Borisa Raonića, uz obrazloženje da je za njihovu pripremu potrebno vrijeme.

Članovi Odbora, osim Raonića su i Radule Novović, Tijana Stanković, Miodrag Strugar i Jovan Vukadinović. Oni su, prema riječima Raonića, imali razumijevanja jedino za njegov predlog da menadžment “Pobjede” uspostavi dobre odnose sa oba sindikata koja djeluju unutar firme.

Raonić je tražio da rad članova Odbora bude volonterski, odnosno, da ne dobijaju novčanu naknadu, da sjednice borda budu otvorene za javnosti i da se održavaju makar jednom mjesečno dok se firma ne izvuče iz problema te da se formira komisija za žalbe građana na pisanje tih dnevnih novina.

Na listi Raonićevih predloga bilo je i objavljivanje svih ugovora koje “Pobjeda” ima sa kompanijama, institucijama i pojedincima, ali i finansijskih izvještaja.

Ako se ostane pri tom stavu, na idućoj sjednici ću podijeti ostavku”, rekao je Raonić

Traženo je da se stopira kolumna književnika Marka Vešovića, kojima je, prema riječima Raonića, kršen novinarski kodeks i promovisan govor mržnje.

Tražio je i objavu diskontinuiteta rada sa prethodnim upravljačkim strukturama kroz ocjenu dosadašnjeg učinka odgovornog urednika i menadžment tima Pobjede, po pitanju tiraža, finansijskog poslovanja, povjerenja čitaoca i poštovanja profesionalnog kodeksa novinara.

“Konstitutivna sjednica me je razočarala, jer među ostala četiri člana borda gotovo ni za šta nemam istomišljenika”, kazao je “Vijestima” Raonić nakon sjednice.

On je ogorčen zbog toga što ostali članovi nijesu imali sluha ni da porazgovaraju o zahtjevima.

“Čak se moglo čuti da su kolumne u kojima se koristi najprimitivniji jezik nešto što se sa uživanjem čita i što treba da se i dalje objavljuje. Ako se ostane pri tom stavu, na idućoj sjednici ću podijeti ostavku”, rekao je Raonić, dodajući da se nada da će Vlada do naredne sjednice iskoristiti da svoje službenike savjetuje da je poštovanje novinarske etike u direktnoj vezi sa opstankom “Pobjede”.

Borisa Raonića, dugogodišnjeg nevladinog aktivistu, za Odbor direktora “Pobjede” je predložila Vlada, kao i ostale članove. On će tamo zastupati državni kapital ali i Građansku inicijativu, nevladinu organizaciju, koja je tim povodom aktivirala poseban internet sajt.

Na tom sajtu će, kako je saopšteno u uvodnom tekstu, javnost biti informisana o aktivnostima Raonića u bordu “Pobjede”, “s ciljem davanja svog doprinosa u sređivanju stanja u tom mediju”.

“'Pobjeda' je u vlasništvu svih nas i često se finansira i od novca poreskih obveznika, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost - i upravo zbog toga rad Pobjede mora biti u potpunosti posvećen javnom interesu”, navodi se u uvodniku kojeg potpisuje komunikacijski direktor Građanske inicijative Darko Ivanović.

Galerija

Bonus video: