Crnogorci neće struju od sunca

Država ima na raspolaganju pola miliona eura za subvencionisanje kamata što omogućava da se odobri 1.500 beskamatnih kredita za ugradnju solarnih sistema
222 pregleda 9 komentar(a)
Solarna energija, Foto: Tanjug
Solarna energija, Foto: Tanjug
Ažurirano: 30.05.2012. 17:28h

Ministarstvo ekonomije izdalo je 13 sertifikata firmama uz čiju asistenciju građani mogu naručiti i montirati solarne sisteme koji omogućavaju velike uštede u potrošnji struje.

Dragica Sekulić, pomoćnica ministra ekonomije za oblast energetske efikasnosti, kazala je da je taj resor, da bi učinio što pristupačnijim građanima ovaj sistem promjenio usove kreditiranja.

"Došli smo do zaključka da moramo povećati iznos beskamatnih kredita na do 5.000 eura i rok otplate do sedam godina", kazala je Sekulić.

Ona je rekla da je poršle godine od avgusta ugrađeno tek oko 50 solarnih sistema, koji, kako piše u reklamnom letku, omogućavaju godišnju uštedu energije koja se troši za grijanje objekata i do 2.000 kWh.

"Prošle godine smo obezbijedili 70.000 eura iz budžeta i kupili oko 70 solarnih sistema koji će ovih dana biti ugrađeni na kolibama"

Kada je riječ o uštedi Sekulić je rekla da je ona tolika da domaćinstvo tim novcem može otplaćivati kredit uzet za nabavku i ugradnju solarnog sistema.

On je istakla da država ima na raspolaganju pola miliona eura za subvencionisanje kamata što omogućava da se odobri 1.500 beskamatnih kredita za ugradnju solarnih sistema.

Ovi solarni sistemi služe za grijanje prostorija i dobijanje tople vode. Njihova prednost je u velikoj uštedi električne energije i smanjenju emisije štetnih gasova.

Kada je riječ o korišnjenju energije sunca za proizvodnju struje, novinare je zanimalo šta je bilo sa projektom "solarni katun" koji je ranije zajednički pokrenulo nekoliko ministarstava.

"To je drugi projekat i on se odnosi na objezbjeđivanje solarnih sistema za katune koji nemaju elektro mrežu. Prošle godine smo obezbijedili 70.000 eura iz budžeta i kupili oko 70 solarnih sistema koji će ovih dana biti ugrađeni na kolibama. To će omogućiti rasvjetu i po jednu utičnicu za osnovne potrebe. Ove godine nastavljamo sa tim, dogovorili smo se sa opštinama da se i one uključe i računam da ćemo i ove godine obezbijediti još 60, 70 solarnih sistema za kolibe na crnogroskim katunima", kazala je Sekulić.

Bonus video: