Nema medijskog rata, nego napad dijela vlasti na grupu medija

Mali broj medija profesionalno i dobro radi svoj posao, dok se veliki broj njih, uz podršku državnih organa i mafije, bavi kritikom upravo tih medija, kazao je Jovović
15 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2012. 18:46h

Direktor TV “Vijesti” Slavoljub Šćekić poručio je da država treba da prestane da se miješa u rad medija, kao i da se trenutna situacija ne može nazvati ratom medija, već napadom na pojedine medije.

On je ocijenio da apel predsjednika Filipa Vujanovića svim medijima da "stišaju strasti" proizilazi iz pogrešne percepcije da je na sceni rat medija:

"Na sceni nije rat medija, nego napad na jednu grupu medija od grupe mobilizovanih medija za račun jedne grupe na vlasti, i to treba otvoreno, jasno i precizno reći“.

Maurer poručio je da "novinari i mediji moraju imati sigurnije orkuženje za rad, a istrage u slučajevima napada na poslenike javne riječi efikasnije"

Predsjednik Vujanović ocijenio je pozitivnim osnivanje samoregulatornih tijela, ali i kritikovao otvorene sukobe, polarizaciju, ugrožavanje časti, ugleda i dostojanstva i teške riječi.

Ambasador Njemačke Pius Fišer kazao je da ponekad postoje pretjerana očekivanja u rješavanju problema od diplomatskog kora u Crnoj Gori:

"Mi smo isključivo posmatrači, nijesmo učesnici na domaćoj političkoj sceni. Crna Gora će dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU, ali to opet ne znači da EU može proglasiti Crnu Goru za protektorat, i silom primjenjivati naše norme i standarde. Crna Gora i crnogorski novinari moraju sami odraditi taj zadatak".

Odlazeći šef Delegacije EU u Crnoj Gori Leopold Maurer poručio je da "novinari i mediji moraju imati sigurnije orkuženje za rad, a istrage u slučajevima napada na poslenike javne riječi efikasnije".

On je, na skupu o medijskoj samoregulaciji, upozorio da su, iako visokopozicionirani državnici promovišu sigurnije okruženje za medije, u nekim starijim slučajevima klevete neisplaćene novčane kazne pretvorene u zatvorske i da to treba da se uskladi sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

"Dalji napredak treba učiniti i po pitanju nekih novijih i ranijih predmeta koji uključuju nasilje nad novinarima koje treba temeljno istražiti i krivično goniti", kazao je Maurer.

Tretiraju nas kao državne neprijatelje

Predstavnici medija su kritikovali jedni druge, saopštavajući da sada na samoregulaciji rade tri odvojena tijela.

Urednik “Pobjede” Srđan Kusovac rekao je da pravosuđe ne radi svoj posao i tražio od predsjednika da utiče na državne organe da ispitaju navode iz njegovih tekstova koji se tiču navodnih krivičnih djela organa državne uprave i jednog crnogorskog medija.

Da organi pravosuđa ne rade dobro saglasila se i Milka Tadić-Mijović iz nedeljnika “Monitor”, podsjećajući da godinama unazad nijesu reagovali na tekstove o slučajevima Prve banke, Telekoma, KAP-a, ali i ratnim zločinima. Ona je podsjetila i na seriju uvredljivih tekstova koji su objavljivani u državnom listu “Pobjeda”.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

“Nijedan od tih slučajeva nije procesuiran, ali se serijom tekstova u kojim se mi pokušavamo okriviti za kriminalne djelatnosti u stvari nastoji zaustaviti ono o čemu mi pričamo”, kazala je ona.

Ona je, kao i Kusovac, zatražila sudski epilog krivičnih prijava zbog serijala tekstova koji se u posljednjih nekoliko godina objavljuju u “Pobjedi” gdje su novinarke nazivane riječima “ološ, kurvetina u hlačama, splačina, guska, raspadenica, radodajka, internet snajperuša, popišana kerovićka, ker u raši, profuknjača, moračka kurvetina, biza, splačina, ništavilo...”.

“U ovom serijalu, na koje nijedno samoregulatorno tijelo ili udruženje nije reagovalo, nama se obećava da ćemo svi dobiti preko leđa, nogom u ono ispod leđa, ali i poruke lemaćemo te bitange, takve žabe volimo secirati, kokošku ćemo opet s merakom lupati, lupeži zreli za Čepurke...”, ukazala je Tadić- Mijović.

Ona je podsjetila da je u prethodnoj godini napadnuta novinarka “Vijesti” Olivera Lakić, Veselin Drljević iz “Dana”, da su paljeni automobili “Vijesti”, ali i da nijedan od prethodnih napada na novinare policija nije uspjela da riješi.

Jovović je kazao da se ne sjeća slučajeva otkrivanja korupcije na bilo kom nivou koji su rezultat rada novinara u medijima koji napadaju nezavisne medije, osim u jednom slučaju vezanom za posao Evropske komisije

Glavni i odgovorni urednik Nezavisnog dnevnika “Vijesti” Mihailo Jovović kazao je da je najveći problem u Crnoj Gori mali broj medija koji profesionalno i dobro rade svoj posao, dok se veliki broj njih, uz podršku državnih organa i mafije, bavi kritikom upravo tih medija.

On je kazao da se ne sjeća slučajeva otkrivanja korupcije na bilo kom nivou koji su rezultat rada novinara u medijima koji napadaju nezavisne medije, osim u jednom slučaju vezanom za posao Evropske komisije.

Na konferenciji, koju su organizovale Delegacija EU i Misija OEBS-a u saradnji sa predsjednikom Vujanovićem, zaključeno je da svi mediji treba da se posvete jačanju profesionalnih standarda, snaženju medijske samoregulacije, ali i edukaciji i razvoju sopstvenih profesionalnih kapaciteta.

Galerija

Bonus video: