Zašto stagnira postupak protiv Amfilohija

Tomović smatra da se odugovlačenjem odbrana ide na jedno - da slučaj zastari. Sa druge strane, advokat odbrane Vojislav Đurišić to negira
80 pregleda 16 komentar(a)
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.05.2012. 11:45h

Od posljednjeg ročišta mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju zbog optužbi za govor mržnje prošlo je devet mjeseci.

Potpredsjednika Udruženja pravnika Crne Gore Željka Tomovića smatra da je to neoubičajna praksa, javlja Antena M.

Tomović smatra da se odugovlačenjem odbrana ide na jedno - da slučaj zastari. Sa druge strane, advokat odbrane Vojislav Đurišić to negira.

Slučaj mitropolita Amfilohija - odnosno optužba za govor mržnje na Badnje veče, kada je prokleo sve koji hoće da sruše limeni objekat na Rumiji bio je u žiži javnosti prošle godine, podsjeća Antena M.

Tačnije, do sredine septembra, kada je na posljednjem ročištu suđenje odgođeno, jer su advokati odbrane tražili izuzeće tužioca, sudije, zatim predsjednika Organa za prekršaje, a zatraženo je i izuzeće predsjednika Vijeća za prekršaje.

Odgovor na zahjeve za izuzeće čeka se već devet mjeseci.

Međutim, advokat odbrane Vojislav Đurišić tvrdi da nema riječi o odugovlačenju.

On smatra da je posrijedi nešto ozbiljno. Tomković ističe i da postoji mogućnost da slučaj zastari.

"Mislim da odbrana ide upravo na to – da predmet zastari i da, uslijed toga, ne bude oglašen krivim onaj na koga činjenice ukazuju da je kriv“, rekao je on.

Međutim, advokat odbrane Vojislav Đurišić tvrdi da nema riječi o odugovlačenju.

"Cilj odbrane nije odugovlačenje, ni zastara postupka. Odbrana ima za cilj da postupak bude sproveden na zakonit način, da budu ispoštovana sva prava na odbranu. Zašto postupak toliko traje i zašto nema nikakvih daljih odluka u odnosu na vrijeme kada su zahtjevi podnijeti, u to već odbrana nema uvid“, naglasio je Đurišić.

Prema njegovim riječima i kad bi odbrana zaista željela da odugovlači postupak, da se postigne zastara, onda bi i sud, i organi koji odlučuju u cijelom slučaju mogli da stanu tome na put, jednostavno, svojim aktivnostima.

"To, samo po sebi, demantuje svaku pretpostavku da je odbrana ta koja odugovlači“, zaključio je Đurišić.

Zašto se toliko čeka odluku po zahtjevima za izuzeće u slučaju mitroplita Amfilohija predsjednik podgoričkog Organa za prekršaje Srđana Đurovića, čije je izuzeće i tražila odbrana, nije želio da komentariše.

Bonus video: