Džepna podmornica neće biti poklonjena Srbiji

Podmornica iz Tivta trebala je da bude usidrena na obali Dunava u Memorijalnom centru Zapovjedništva riječne flotile u Novom Sadu
108 pregleda 4 komentar(a)
Podmornica, Foto: Željko Komnenović
Podmornica, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 30.05.2012. 09:14h

Srbija, makar za sada, neće dobiti na poklon od Vojske Crne Gore podmornicu ”Tisa”, iz klase ”Una", pišu Novosti.

Podmornica iz Tivta trebala je da bude usidrena na obali Dunava u Memorijalnom centru Zapovjedništva riječne flotile u Novom Sadu.

Vojska Crne Gore je u sastavu Mornarice VCG imala na raspolaganju pet podmornica klase 911. Odlukom Vlade Crne Gore, a na predlog Generalštaba VCG, tokom 2006. sve podmornice su izvedene iz upotrebe.

Ministarstvo odbrane dobilo je zahtjev Udruženja građana ”Podmorničar” iz Srbije i Udruge ”Podmorničar” iz Hrvatske za ustupanje podmornica za muzejske postavke. Ministarstvo odbrane nije donijelo odluku.

Inače, podmornice klase ”Una” bile su diverzantske podmornice, a od 1981. do 1989. ukupno ih je izrađeno šest. Poslije raspada SFRJ, podmornice su odvezene u Crnu Goru, osim ”P-914 Zete” koja se u trenutku sukoba nalazila na remontu u Hrvatskoj. Kasnije je preuređena, pa je pod oznakom ”P-01 Velebit” plovila u sastavu Hrvatske ratne mornarice.

Vlada Crne Gore je prije dvije godine Sloveniji poklonila podmornicu, koja je izložena u gradiću Pivka.

Bonus video: