Novi kućni red: Nema glasne muzike, tepihe ne tresite sa terase

U vrijeme od 16 do 18 časova i od 22 do šest časova, stanari se moraju ponašati na način koji obezbjeđuje dnevni i noćni odmor stanara
1019 pregleda 22 komentar(a)
Zgrada, Podgorica, Foto: Damira Kalač
Zgrada, Podgorica, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 30.05.2012. 08:14h

Nacrt odluke o kućnom redu u stambenim zgradama na teritoriji Glavnog grada stavljen je na petnaestodnevnu javnu raspravu.

Skupština Glavnog grada je u decembru 2005. godine, donijela odluku o kućnom redu u stambenim zgradama.

"Međutim, početkom 2011. godine, stupio je na snagu novi Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, kojim je propisano da će se propisi na osnovu ovlašćenja utvrđenih ovim zakonom donijeti u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, što je uticalo da se pristupi donošenju nove odluke o kućnom redu", navodi se u nacrtu odluke.

U vrijeme od od 16.00 do 18.00 časova i od 22 do šest časova, stanari se moraju ponašati na način koji obezbjeđuje dnevni i noćni odmor stanara zgrade

U vrijeme od od 16.00 do 18.00 časova i od 22 do šest časova, stanari se moraju ponašati na način koji obezbjeđuje dnevni i noćni odmor stanara zgrade.

Zabranjeno je vikom, galamom, glasnom muzikom ili pjevanjem narušavati mir u stambenoj zgradi i u dvorištu stambene zgrade, kao i remetiti mir mehaničkim izvorima buke (upotrebom motora, mašina, raznih aparata...)

Zabranjeno je vikom, galamom, glasnom muzikom ili pjevanjem narušavati mir u stambenoj zgradi i u dvorištu stambene zgrade, kao i remetiti mir mehaničkim izvorima buke

Poglavljem tri “Kućni red u zajedničkim djelovima stambene zgrade”, propisano je da skupština vlasnika određuje raspored i način korišćenja zajedničkih prostorija (perionica, sušionica, zajedničkih terasa, krova, podrum i slično) i da se stara o njihovoj pravilnoj upotrebi, kao i da su stanari dužni da zajedničke prostorije poslije svake upotrebe dovedu u uredno stanje.

Takođe, propisano je da su u zgradi u kojoj postoji interfon, upravnik zgrade ili skupština vlasnika, dužni da istaknu imena stanara na mjestu predviđenom na interfonu.

Mora biti čisto

"Propisano je, da je redovno održavanje higijene u zajedničkim djelovima stambene zgrade sastavni dio programa održavanja koji donosi skupština vlasnika, te da nije dozvoljeno na ulazima, prilazima, hodnicima, holovima i stepeništu zgrade, ostavljati predmete koji mogu ometati prolaz, uzrokovati nezgode ili narušiti izgled i čistoću", navedeno je u nacrtu odluke.

Propisano je, da je redovno održavanje higijene u zajedničkim djelovima stambene zgrade sastavni dio programa održavanja koji donosi skupština vlasnika

Propisano je da skupština vlasnika određuje mjesto i vrijeme za cijepanje materijala za ogrijev, utvrđene obaveze stanarima, radi stvaranja uslova za adekvatan komunalni red i očuvanje izgleda stambene zgrade.

Centralna javna rasprava o Nacrtu odluke održaće se u KIC-u “Budo Tomović”, 12. juna u 11 časova.

Antena ili klima na fasadi uz odobrenje

Odlukom je propisano da se na krovu ili fasadi zgrade, na mjestu koje odredi skupština vlasnika, može postaviti zajednička ili posebna televizijska antena, spoljna jedinica klima-uređaja i slično, da su stanari dužni da u stambenoj zgradi na vidnom mjestu postave poštansko sanduče, sa jasno istaknutim prezimenom stanara i da isto održavaju u ispravnom i urednom stanju.

Skupština vlasnika određuje mjesto za postavljanje oglasne table, radi isticanja odluka skupštine, obavještenja, poziva i slično i dužna je da na oglasnoj tabli istakne obavještenje o osobi koja je imenovana za upravnika zgrade, prava i obaveze upravnika stambene zgrade.

Držanje ljubimaca u skladu sa propisima

Zabranjeno je prosipanje tečnosti, bacanje predmeta, otpada, istresanje podnih i drugih prostirki sa prozora, balkona, terase i drugih djelova stambene zgrade.

Na prozoru, balkonu i terasama zabranjeno je držanje predmeta koji ugrožavaju bezbjednost prolaznika, narušavaju spoljni izgled zgrade ili ispuštaju tečnost u dvorište ili na posebne djelove drugih stanara.

U stanu se mogu držati kućni ljubimci u skladu sa posebnim propisom Glavnog grada kojim se uređuje držanje kućnih ljubimaca. Na balkonu i terasi ne može se držati ogrijevni materijal i drugi predmeti koji narušavaju izgled stambene zgrade.

Bonus video: