Ljekovi koji fale u apotekama biće nabavljeni po skraćenom postupku

Nestašica ljekova vlada od početka godine, a sada fali oko 30 preparata. Najviše fale ljekovi za kardiovaskularne bolesnike, za snižavanje krvnog pritiska, prostatu
4 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2012. 18:37h

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je da će ljekovi koji nedostaju u apotekama biti nabavljeni po skraćenom postupku, a očekuje da budu dostupni građanima za sedam do 10 dana.

Komisija za kontrolu javnih nabavki prošle sedmice je poništila godišnji tender Montefarma, vrijedan više od 10 miliona eura, jer je više puta prekršio proceduru.

Radunović je ponovio da je nerealizacije tendera dovela do realnosti “koja nije dobra” zbog postojećeg poremećaja snadbijevenosti tržišta ljekovima.

"Nađeno je rješenje koje je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a omogućava da se u vanrednim situacijama, kao što je ova, pokrene postupak nabavke bez njegovog objavljivanja, a kroz direktne pregovore sa ponuđačima", kazao je on.

On je rekao da se skraćenim postupkom neće nabaviti svi ljekovi predviđeni godišnjim tenderom, već samo dio koji bi omogućio normalizaciju tržišta do okončanja tenderske procedure.

Zdravstvene vlasti više puta su naglasili da je za nestašicu kriva komplikovana tenderska procedura, zbog čeka su i inicirali pormjenu Zakona o javnim nabavkama

"Očekujem da će nakon toga tržište biti pokriveno deficitarnim ljekovima, a da tenderska procedura bude postavljena i urađena u skladu sa zakonom, da nam se ne bi desilo poslije tri mjeseca ponovo da se nađu pojedinci koji će žalbama srušiti tender", poručio je Radunović.

On se osvrnuo i na različita tumačenja Zakona o javnim nabavkama od strane Komisije koja tvrdi da je Montefarm prekršio tendersku proceduru po šest stavki, i Montefarma, koji kaže da je sve urađeno kako treba.

"Zakon je jedan i ne može se različito tumačiti iz više institucija. Treba da sačekamo odluku Upravnog suda, kojemu se žalio Montefarm, i ta odluka treba da bude mjerodavna, a tada možemo razgovarati i o eventualnoj pojedinačnoj odgovornosti", kazao je Radunović.

TV Vijesti, Nemanja Živaljević

On je naglasio da je na čelu piramide zdravstva u Crnoj Gori, pa je na njemu i najveća odgovornost.

Nestašica ljekova vlada od početka godine, a sada fali oko 30 preparata. Najviše fale ljekovi za kardiovaskularne bolesnike, za snižavanje krvnog pritiska, prostatu, protiv bolova.

Zdravstvene vlasti više puta su naglasili da je za nestašicu kriva komplikovana tenderska procedura, zbog čeka su i inicirali pormjenu Zakona o javnim nabavkama.

"Moramo naći modela da nam se nikada više ovakva situacija ne desi. Izmjena Zakona nama pomaže da na zakonit način dođemo do ljekova, a da skratimo duge birokratske i tenderske procedure", kazao je Radunović.

On je kazao da nema informacije da bolnicama fale ljekovi i medicinska sredstva.

Bonus video: