Apoteke Montefarma poluprazne, lijeka ni za lijek

Svi problemi nastali su zbog tendera za nabavku ljekova za potrebe javnih zdravstvenih ustanova. Poništila ga je Komisija za kontrolu javnih nabavki zbog kako smatraju niza nezakonitosti
109 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2012. 18:52h

Police apoteka Montefarm već neko vrijeme izgledaju u najboljem slučaju poluprazno.

Tako Dragan Šaković već mjesec ne može u apoteci da nađe lijek za srce. Kako kaže svaki lijek koji je tražio nije mogao da nađe, čak ni zamjenu.

"Trenutno je najveća nestašica pojedinih preparata iz grupe takozvane antihiperzentiva. To je upravo ona grupa koja i po statistici se najviše konzumira i najviše prepisuje za liječenje visdokog krvnog pritiska. Fali i nešto iz drugih grupa. Međutim to povremeno dođe, a kako dođe tako i velikom brzinom prođe", rekla je Milanka Žugić iz Montefarmove apoteke “Morača”.

Zaštitnica prava pacijenata podgoričkog Doma zdravlja Slavica Bracanović kaže da se građani ne bude zbog toga što ne mogu da piju priopisanu terapiju.

TV Vijesti, Nemanja Živaljević

Sa druge strane ta ustanova ne kuburi sa medikamentima koji se daju injekcijski.

"Imamo dovoljnu količinu ampuliranih ljekova", rekla je Bracanović.

Svi problemi nastali su zbog tendera za nabavku ljekova za potrebe javnih zdravstvenih ustanova. Poništila ga je Komisija za kontrolu javnih nabavki zbog kako smatraju niza nezakonitosti.

Pokrenuće spor pred Upravnim sudom

Apotekarska ustanova Montefarm je prilikom tenderske procedure i izbora najpovoljnije ponude ispoštovala Zakon o javnim nabavkama i ta Ustanova će tužbom pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom, najavljeno je iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

Posljednja kriza nastupila je nakon što je Komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki 27. aprila usvojila žalbu firme Bajfarm i poništila odluku Apotekarske ustanove o dodjeli ugovora kompaniji Farmegra, u vezi sa nabavkom ljekova za potrebe javnih zdravstvenih ustanova. Komisija je utvrdila da je osnovan navod da prvorangirana ponuda nije sadržala rok upotrebe proizvoda zbog čega je poništena odluka o dodjeli ugovora.

Svako prolongiranje nabavke ima za posljedicu poremećaj u snabdijevanju, "što dalje može ugroziti zdravlje i život građana kojima su ljekovi neophodni"

Prema riječima Ramusovića, Montefarm je prilikom sprovođenja tenderske procedure i izbora najpovoljnije ponude ispoštovao odredbe Zakona o javnim nabavkama.

Naručilac će, kako je kazao, radi utvrđivanja zakonitosti odluke Komisije tužbom pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom.

"Bez obzira na ishod odluke Upravnog suda mora se započeti nova tenderska procedura čije je trajanje u najboljem slučaju minimum tri mjeseca. Ovo će svakako uticati na poremećaj u snabdijevanju tržišta ljekovima", kazao je Ramusović.

Kako je najavio, Fond će zajedno sa nadležnim državnim institucijama naći najodgovarajuće rješenje kako bi se održao kontituitet u snabdijevanju ljekovima do okončanja novog tenderskog postupka.

Ramusović je naglasio da je nabavka ljekova i medicinskih sredstava složen postupak prije svega, kako je pojasnio, zbog raznovrsnosti i obimnosti tenderskih i tehničkih specifikacija, te usaglašavanja sa korisnicima u javnom zdravstvenom sistemu.

"Kada se tome doda sam postupak nabavke koji je izuzetno složen, zahtjevan i dugotrajan dodatno se usporava postupak javne nabavke".

On je rekao da svako prolongiranje nabavke ima za posljedicu poremećaj u snabdijevanju, "što dalje može ugroziti zdravlje i život građana kojima su ljekovi neophodni".

U Fondu, kako je naveo, očekuju pomoć Uprave za javne nabavke i drugih nadležnih državnih organa.

Zakon o upravnom postupku predviđa da se rješenje o rješavanju prava osiguranika po osnovu refundacije donese u roku od 20 dana.

"U posljednje vrijeme imamo značajno povećan broj zahtjeva za refundaciju i može se dogoditi da se taj rok prekorači zbog velikog broja zahtjeva, ali Fond će sve učiniti da taj rok bude što kraći", zaključio je Ramusović.

Galerija

Bonus video: