Osnovan Savjet za štampu

Formiranjem Savjeta odlučili su da ograniče i svoju slobodu “koja je već ograničena profesionalnim standaradima za koje se zalažemo”
2 komentar(a)
novine, Foto: Luka Zeković
novine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.05.2012. 13:25h

Cilj Savjeta za štampu, koji su osnovali dnevni listovi “Dan” i “Vijesti”, te nedjeljnik “Monitor”, biće medijacija između pojedinaca i institucija koje smatraju da su oštećeni pisanjem tri printana medija koja pokrivaju više od devedeset odsto crnogorskog tržišta i iznošenje javnih opomena onda kad se konstatuje da je nastalo kršenje, poruka je sa presa povodom osnivanja Savjeta za štampu.

Glavni urednik ND “Vijesti” Mihailo Jovović pojasnio je da će Savjet za štampu činiti Skupština, Upravni odbor, njegov predsjednik, sekretar, te Komisija za žalbu, u kojoj će sjedjeti ugledni novinari, predstavnici civilnog sektora, ugledni predstavnici pravosuđa, strukovnih organizacija koja se bave medijima, zašitom ljudskih, manjinskih i dječjih prava...

“Vlasnici i članovi menadžmenta i članovi redakcija članova i osnivača Savjeta za štampu neće moći da budu članovi Komisije za žalbe. Nakon izbora Komisije za žalbe, koji će se formirati kad se Savjet registruje kod MUP, što će biti za par sedmica, nikakvog uticaja bilo koga iz Savjeta neće biti na Komisiju koja će samostalno raditi”, rekao je Jovović.

On je rekao da su formiranjem Savjeta odlučili da ograniče i svoju slobodu “koja je već ograničena profesionalnim standaradima za koje se zalažemo”.

On je podsjetio da je u biti svakog takvog tijela sloboda medija, “kao osnovno demokratsko i građansko pravo svakog čovjeka”.

Zamjenik glavnog urednika “Dana” Nikola Marković rekao je da je siguran da će “pravila koja mi namećemo sebi jednog dana, htjeli to ili ne, morati da prihvate svi”.

“Njih diktiraju najjači mediji. Članstvo u ovom Savjetu nije ograničeno na ova tri medija i svi su dobrodošli koji su spremni da poštuju standarde za koje se mi zalažemo”, rekao je Marković.

On je podsjetio da je u biti svakog takvog tijela sloboda medija, “kao osnovno demokratsko i građansko pravo svakog čovjeka”.

“Sloboda medija je osnov svih ostalih oblika sloboda. Zato se stvorila potreba da se formira ovakvo tijelo, jer profesionalan i samokritičan rad određuje kvalitet slobode medija za koju se 'Dan', 'Vijesti' i 'Monitor' bore, a koja je više nego sporna. Da bi se uhvatili u koštac sa režimom mediji moraju izgraditi sebe i nikad to ne smiju prestati da rade”, rekao je Marković.

Glavni urednik “Monitora” Esad Kočan rekao je da su tri nezavisna medija izložena pritisku tržišta, te različitim vidovima nasilja i da mora postojati neko ko će da opominje da se ne pređe crta “čak ni u samoodbrani”.

“Ako budemo trebali dodatno finansiranje obratićemo se tim adresima, jer je to u interesu države i naših čitalaca”, zaključio je Jovović.

Govoreći o finansiranju Savjeta, Marković je rekao da su to dužni da čine osnivači, što će, s obzriom da je riječ o najtiražnijim medijima, biti minamalna sredstva. Jovović je podsjetio i na obećanje “da može država da pomogne, OEBS i Evropska komisija”.

“Ako budemo trebali dodatno finansiranje obratićemo se tim adresima, jer je to u interesu države i naših čitalaca”, zaključio je Jovović.

Bonus video: