veze i vezice

Mijajlović vodi RCUD, a privatno se sa sinom bavi turizmom

RCUD ima monopolski položaj u crnogorskom ronilaštvu jer je Vlada tom JP prenijela ogromna ovlašćenja
168 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2012. 12:59h

Direktor JP „Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, pružanje pomoći, spašavanje i kontrolu na moru“ iz Bijele (RCUD) Veselin Mijajlović ima razgranate poslovno-partnerske veze sa najmanje jednim sportskim ronilačkim klubom i jednim privrednim društvom za izvođenje podvodnih radova u kojima je na rukovodećim funkcijama njegov sin Danilo.

Uz to, Klub za podvodna istraživanja „Aquanaut Montenegro“ čiji je Danilo Mijajlović direktor, reklamira svoje usluge za koje je u najvećem broju slučajeva, baza sjedište RCUD-a u Bijeloj, JP pod kontrolom MUP-a Crne Gore, a kojim već deset godina direktoruje njegov otac Veselin.

Na sajtu „Aquanaut Montenegra“ stoji da ta sportska organizacija „posjeduje posebne dozvole i odobrenja za vršenje podvodnih aktivnosti kao i medjunarodne sertifikate, licence i osiguranja”, pa stoga pored ostaloga, “Aquanaut Montenegro” zainteresovanima nudi “najsavremeniju opremu za ronjenje, podvodna izvidjanja i snimanja, podvodne radove kao i plovna sredstva koja na kvalitetan način mogu opslužiti i najzahtjevnije zadatke.”

Ova sportska organizacija na svom sajtu nudi osnovnu obuku ronilaca, tečajeve za napredna tzv. tehnička ronjenja (djelatnosti kojom se inače bavi državni RCUD), organizaciju izleta i ronjenja, splavarenje Tarom, kao i izvodjenje hidrogradjevinskih radova.

“Kod izgradnje i sanacije hidrogradjevinskih objekata našeg strateškog partnera čini preduzeće DOO BOŽOVIĆ – Nikšić koje raspolaže visokooperativnom mehanizacijom: rovokopačima, utovarivačima, valjcima, buldozerom, postojenjem za proizvodnju betonskih blokova i galanterije, mobilno drobilično postrojenje kao i većim brojem teretnih vozila”, stoji na sajtu sportske organizacije “Aquanaut Montenegro” a na spisku njenih instruktora pored ostalih, su imena i fotografije oca i sina Veselina i Danila Mijajlovića.

Monopolski položaj

Da ne bi bilo zabune ima li RCUD kojim direktoruje stariji Mijajlović veze sa sportskom organizacijom kojom direktoruje njegov sin, tu je i niz fotografija aktivnosti “Aquanaut Montenegra” koje su se odvijale u krugu sjedišta RCUD-a u kompleksu nekadašnjeg hotela “Park” u Bijeloj.

Taj objekat zajedno sa starom kamenom vilom porodice Djurković na obali u Bijeloj, Vlada Crne Gore je 2002. preuzela od hercegnovskog HTP “Boka” na ime neplaćenih poreskih dugova, i dodijelila na korišćenje RCUD-u, javnoj instituciji ossnovanoj sa primarnim zadatkom da obučava ronioce i iz podmorja uklanja neekslodirana ubojna sredstva.

RCUD, inače, ima bukvalno monopolski položaj u kompletnom crnogorskom ronilaštvu

RCUD, inače, ima bukvalno monopolski položaj u kompletnom crnogorskom ronilaštvu jer je Vlada tom JP prenijela ogromna ovlašćenja da kontroliše i odobrava bukvalno svaku podvodnu aktivnost, sportsku ili privrednu u crnogorskom podmorju.

Na istoj adresi...

Na sajtu Hot Dive-a, sjedište ronilačkog centra “Aquanaut” je u Bijeloj, a prikaz na Google Earth mapi jasno ga pozicionira usred hotela “Park” kojim gazduje RCUD. Jedan od 11 stalno zaposlenih u tom JP države Crne Gore je i direktor “Aquanauta”, Danilo Mijajlović.

Zanimljivo je i da Klub za podvodna istraživanja “Aquanaut Montenegro” za svoju zvaničnu adresu ima Partizanski put BB, Tološi 81000 Podgorica, a na istoj toj adresi registrovano je i društvo za izvođenje podvodnih radova, trgovinu i usluge “Akvanaut” d.o.o. Podgorica. Osnovna djelatnost tog preduzeća je izgradnja hidroobjekata, a njegov osnivač i jedan od ovlašćenih zastupnika je isti onaj Danilo Mijajlović koji direktoruje “Aquanautom Montenegro” i radi kao jedan od instruktora u RCUD-u kod svog oca Veselina.

Sa sinom snima i filmove

Veselin i Danilo Mijajlović, zaposlenici JP RCUD, povezani su i kroz Mediteranski festival filmova o podvodnom svijetu “Sub Aqua Fest” kolji se ljeti već nekoliko godina za redom, priredjuje u Kotoru. Organizatori tog festivala je KPI “Aquanaut Montenegro” iz Podgorice čiji je direktor Danilo i NVO “ Mediteranski festival filmova o podvodnom svijetu Sub Aqua Fest” iz Podgorice koju je, po evidenciji Vlade, registrovao Veselin Mijajlović.

Stariji Mijajlović ujedno je i predsjednik festivala koji se održava u Kotoru, a Danilo koji se na sajtu “Aquanauta” predstavlja i kao podvodni snimatelj, je direktor te NVO.

Imajući u vidu sve aktivnosti i uloge dva Mijajlovića u crnogorskom ronjenju, prosto je nemoguće razlučiti kada prestaje RCUD u kojem oni sebi pribavljaju državni legitimitet, a kada počinje “sportski klub” “Aquanaut Montenegro” ili firma “Akvanaut”, odnosno NVO “Sub Aqua Fest”, preko kojih se na ovaj ili onaj način efektuiraju finansijski lukrativni poslovi.

Galerija