Počelo čišćenje snijega na Durmitoru (video)

Već oko podne utovarna lopčata završila je sa čišćenjem nameta preko prevoja Sedlo, rečeno je iz Opštine Žabljak
109 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2012. 13:05h

Snjegočistač Komunalnog preduzeća počeo je sa čišćenjem snijega sa regionalnog puta koji podnožjem južnih padina Durmitora povezuje 52 kilometra udaljene Žabljak i Plužine.

Predsjednik Opštine Isailo Šljivančanin kaže da je čišćenje organizovano kako bi se udovoljilo zahtjevima stočara i otklonila nezadovoljstva turista.

"Glavnina puta je kopna ,ali još uvijek ima nameta na pojedinim mjestima. Iako je riječ o regionalnom pravcu o kome se stara Direkcija za saobraćaj, mi smo odlučili da obavimo taj posao. Već je vrijeme za izdig stoke u katun u Dobrom dolu, a i turistička predsezona je u toku. Koliko će trajati čišćenje još se ne može reći, ali ćemo stići makar do Dobrog dola", kaže Šljivančanin.

Više informacija i optimizma ima direktor Komunalnog preduzeća Radenko Radulović.

Već oko podne utovarna lopčata završila je sa čišćenjem nameta preko prevoja Sedlo.

Mašinista Veljo Popović kaže da je snijeg tvrd i izuskivao je dosta napora u savladavanju nameta dugih i do 100 metara od kojih su neki bili visoki i po tri metra. Iz iskustva kaže da ih ima još, ali je uvjeren da će danas završiti taj posao.

Turistički radnik sa Trse Dragan Jokanović obradovan je ovom akcijom i kaže da je na pivskom dijelu put gotovo kopan izuzev nekolko kraćih nameta kod katuna Todorov do.

Po tradiciji ovaj put je poslednji regionalni u državi kada je u pitanju njegovo čišćenje. Osim što povezuje Žabljak i Plužine, dio je kružnog puta oko Durmitora dugog 85 kilometara.

Veoma atraktivna turistička ponuda poznata je i kao „Durmitorski prsten“ jer opasuje ovu planinu sa svih strana a turistima koji je obilaze pruža prelijepe kadrove zbog čega je i pogodna za foto safari.

Prohodnost ovog puta je važna i za jezerske i pivske stočare zbog izdiga na katune koji je obično krajem maja.

Čišćenje puta pogoduje turističkoj privredi jer je sezona raftinga Tarom odavno u zamahu, a ovo je najkraći put od Žabljaka do Šćepan polja gdje rafteri pristaju na obalu, sjedaju u vozila i vraćaju se na Žabljak.

Turistički značaj ovog puta potvrdili su i turisti iz Holandije i Bugarske koji su se sa tri vozača strpljivo kretali iza snjegočistača. Svako zaustavljanje koristili su za grudvanje ili klizanje, oduševljeni ambijentom, ali i činjenicom da je turistička Crna Gora sklad kontrasta, kupanja na moru i grudvanja na Durmitoru.

Galerija

Bonus video: