Odsjeku za stomatologiju prijeti zatvaranje

On navodi da je na državnim institucijama da obezbijede poseban fond za školovanje budućih zubara
12 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2012. 08:16h

Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete treba da spriječe ukidanje besplatnog školovanja na studijskom programu stomatologije, poručuje predstavnik studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore UCG Edin Lukač.

On navodi da je na državnim institucijama da obezbijede poseban fond za školovanje budućih zubara jer je trenutna situacija na Medicinskom fakultetu veoma loša.

Lukač kaže da katedri za školovanje stomatologa prijeti zatvaranje zbog nedovoljnih sredstava koja se iz državnog budžeta izdvajaju za UCG, pa je zato Senatu predloženo uvođenje samofinansiranja na tom programu.

"Prijedlog za ukidanje budžeta bio je manje-više jedna neminovnost, koja se već duže vrijeme odlagala. Studijski program stomatologija ima mali broj studenata i zahtijeva velika finansijska sredstva jer se troši skup materijal, a većina profesora je angažovana sa strane. Svakako, smatram da je uvođenje školarina za naše buduće kolege jedna nepopularna mjera i više sam za to da se traži neko alternativno rješenje. Ministastvo i Vlada treba da obezbijede novac jer su stomatolozi potrebni Crnoj Gori“, kaže Lukač.

Dekan Medicinskog fakulteta Bogdan Ašanin kazao je ranije Danu da je stomatologija skup studijski program, zbog čega su predložili Senatu da brucoši plaćaju školarinu u iznosu od 1.000 eura.

Vijeće Medicinskog fakulteta opravdalo je prijedlog za povećanje školarina time što nastavu na studijskom programu stomatologija, usled nedostatka sopstvenog kadra, u cjelini pokrivaju saradnici angažovani sa drugih univerziteta.

Tvrde da se za plate profesorima godišnje izdvoji oko 84.000 eura, u šta su uključeni honorari, smještaj i putni troškovi.

Lukač navodi da je Medicinski fakultet, zbog izdvajanja novca za finansiranje stomatologije, ostao bez laboratorija koje je planirao da opremi.

Bonus video: