Goati: Korupcija je univerzalna pojava

Goati je pojasnio da su javne nabavke jedna od središnjih tačaka na koje je korupcija usmjerena
3 komentar(a)
Vladimir Goati, Foto: Blic.rs
Vladimir Goati, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 27.05.2012. 12:05h

Građani nemaju povjerenja u institucije čiji je zadatak da se bore protiv korupcije jer one nijesu imale uspjeha u tom poslu, ocijenio je predsjednik Transparentnosti Srbija, Vladimir Goati.

Nedavno sprovedeno istraživanje Centra za monitoring pokazalo je da građani Crne Gore najmanje povjerenja imaju u institucije koje treba da budu temelj borbe protiv korupcije – Komisiju za sprečavanje sukoba interesa i Upravu za antikorupcijsku inicijativu.

na čitavom bivšem jugoslovenskom prostoru, prije svega Crnoj Gori i Srbiji, jako malo presuđenih predmeta, osuda korupcionaškog ponašanja i korupcije

Goati je pojasnio da su javne nabavke jedna od središnjih tačaka na koje je korupcija usmjerena, a koje u Srbiji iznose više od tri milijardi eura, dok su te sume u Crnoj Gori, iako manje, veoma velike. Narod o tome, kako je rekao, zna malo ili posredno.

"Nepovjerenje prema državnim institucijama prosto je rezultat iskustvene evidencije, uprkos institucijama, ne možemo govoriti o uspjehu borbe protiv korupcije", rekao je Goati agenciji MINA.

Kad država postavlja činovnike oni nijesu efikasni

On je naveo da je na čitavom bivšem jugoslovenskom prostoru, prije svega Crnoj Gori i Srbiji, jako malo presuđenih predmeta, osuda korupcionaškog ponašanja i korupcije.

"Tako da, sa druge strane, kad država postavlja činovnike, postoji jedna imanentna suprotnost koja sprečava te činovnike da budu previše efikasni, jer oni treba da udare i na vladajuću partiju koja drži većinu u parlamentu, a ako ih parlament imenuje to znači da su, u najmanju ruku, u sledećem sazivu na nekom nižem, zvanju treće vrste", naveo je Goati.

Zato je, kako je rekao, nezavisne institucije teško formirati.

"Jedino ostaje da zamišljamo da ljudi koji vode te institucije ne misle o svojoj karijeri, budućnosti, porodici, da su to neki polu-bogovi, a obični su ljudi, skloni zaplašivaju, veoma zabrinuti za svoju budućnost", precizirao je Goati.

Korupcija je univerzalna

Goati je naveo da je korupcija univerzalna pojava, i da postoji čak i u nekim skandinavskim zemljama, gdje je jako rijetka, dok građani po pravilu vjeruju da je ima puno u postkomunistilkim zemljama.

"Oni, u stvari, misle na onu korupciju u svakodnevnom životu koju empirijski sreću, onu malu korupciju, to znači da daje 100 ili 200 eura da bi preskočio red za neku tešku operaciju ili da dobije potvrdu za tri dana, a ne tri mjeseca" kazao je Goati.

Građani, kako je rekao, ne vide onu korupciju koja je velika.

Bonus video: