Begovića krenuo biznis kad je otišao iz MUP-a

Za kredit od 400.000 eura Begović je založio kafić “Il formaggio”, a za njega garantuje i poslovni partner u Budvi “Tošković”, te njihova zajednička firma “Lux house” Podgorica
1661 pregleda 14 komentar(a)
lokal Zoran Begović, Foto: Zoran Đurić
lokal Zoran Begović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.05.2018. 18:23h

Bivši šef Sektora za vanredne situacije MUP-aZoran Begović pored građevinskog razvija i ugostiteljski biznis, nakon što su otklonjena sporenja sa stanarima oko dijela trotoara ispred njegovog kafića “Il formaggio”, u elitnom dijelu Podgorice.

Begović je povukao tužbu protiv dijela komšiluka iz zgrade “Zetagradnja” na lokaciji bivše podgoričke mljekare jer su mu, kako je tvrdio, nanijeli štetu od oko 50.000 eura spriječivši da terasa restorana zauzme i dio trotoara.

To je “Vijestima” potvrdio i predsjednik Skupštine stanara Jaša Jovićević, navodeći da je posrijedi bio nesporazum koji je u međuvremnu izglađen.

Stanari, među kojima je dio državnih službenika ali i djece javnih funkcionera, su tužbu dobili prije dvije sedmice, a iz Osnovnog suda još nijesu zvanično obaviješteni o njenom povlačenju.

Begovićev kafić se inače nalazi nedaleko od picerije “Sicilija”, čiji je suvlasnik bivši šef Odsjeka za droge Uprave policije Miodrag Laković, koji je prije tri godine otišao u penziju.

Begović je 2013. napustio MUP nakon što mu je istekao mandat u sektoru koji je godinama pokrivao. Dok je bio na toj poziciji vozio je službeni skupocjeni džip “mercedes ML”.

Njegova firma “Bastion” doo, u čijem je vlasništvu poslovni prostor restorana “Il formaggio”, u Centralnom registru privrednih subjekata Poreske uprave registrovana je za inženjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje, na njenom čelu je od osnivanja 2012. bila njegova ćerka, dok je on upisan 2016. kao izvršni direktor.

Begović je u MUP-u kao posljednju platu prijavio 570 eura, dok je njegova supruga u Sudu za prekršaje imala 860, a ćerka u Erste banci 750. To su podaci sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije.

Na pitanje “Vijesti” kako je pokrenuo biznis, on je rekao da je uzeo kredit.

U izvodu iz podgoričkog katastra piše da je “Bastion” sa još dvije firme zadužen kod Zapad banke 400.000 eura. Hipotekarni povjerioci su i “Toškovići” d.o.o i Lux house Podgorica, inače vlasnici luksuznog osmoetažnog poslovno-stambenog kompleksa u centru Budve.

Begović je jedan od suvlasnika “Lux house”.

List “Dan” objavio je ranije da su inspektori za privredni kriminal istraživali preduzeća koja su indirektno bila povezana sa Begovićem, među kojima i “Bastion”, tada registrovan na Begovićevu ćerku, jer se sumnjalo da im je namještao poslove.

Pored toga inspektori su provjeravali tendere koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova realizovalo za vrijeme mandata Begovića, a koji se tiču nabavke motornih vozila i helikoptera za potrebe Sektora za vanredne situacije.

Optužnica protiv njega nikad nije podignuta. Upitan juče da li je saslušavan u istrazi i šta je njen ishod, Begović je “Vijestima” rekao da “su to sve izmišljotine i da niije bilo osnova za takve radnje, kao i da nije bio saslušan”.

Šta je bilo sporno između Begovića i stanara

U tužbi protiv “stambene zgrade” Begović tvrdi da je imao saglasnost stanara i opštinske dozvole da zastakli i spoji montažnu terasu na poslovnom prostoru, što je koštalo skoro 50.000. Toliko je tražio od stanara da mu nadoknade.

Oni su rekli “Vijestima” da jesu dali saglasnost za terasu, ali da su je povukli u trenutku kad je montažni objekat zauzeo i dio trotoara.

Taj parnični predmet dužila je sutkinja Osnovnog suda Ana Bečanović, koja je ranije dostavila tužbu stanarima na izjašnjenje.

Bonus video: