Belveder dobija svoju Postojnsku jamu?

Potencijalni investitoa bi ua prvih pet godina zakupa platio 175.000 eura i to 50.000 na dan početka rada Lipske pećine
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2012. 17:28h

Predlog modela turističke valorizacije Lipske pećine, koja se nalazi u Dobrskom selu na prevoju Belveder na Cetinju, Vlada je usvojila u četvrtak. Prethodno se uprava prestonice obratila Ministarstvu održivog razvoja i turizma sa zahtjevom za definisanje modela zajedničke saradnje i pokretanje tenderske procedure za turističku valorizaciju Lipske pećine.

Posebno akcionarsko društvo za investicije u turizmu Lipska pećina postoji od 13. septembra prošle godine, osnovao ga je fond Moneta kojim upravljaju slovenački investitori iz grupacije ST Hamer.

Djelatnost novoosnovane kompanije u stopostotnom vlasništvu Monete su botanički i zoološki vrtovi i nacionalni parkovi. Slovenački investitori su ukazali da je potreba da se koncesija i zakup Lipske pećine odobri na 25 godina od početka turističke eksploatacije, odnosno od 2013. do 2037. godine.

Predloženi model podrazumijeva davanje koncesije za uređenje i korišćenje dobra u opštoj upotrebi - Lipske pećine, koja uključuje posjetu turista pećini, organizovanje priredbi i drugih manifestacija, kao i uređenje pećine kako bi se ista privela definisanoj namjeni.

”Shodno navedenom, model koncesije se odnosi na pećinu, i to: ulazni hodnik, Njegoševa sala, tzv. kristalni hodnik i kanal sa blokovima i djelovima pećine”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Tokom neposredne komunikacije predstavnika lokalne vlasti i potencijalnog investitora u načelu je dogovoreno da se za prvih pet godina zakupa plati, u fiksnom iznosu, 175.000 eura i to 50.000 na dan početka rada Lipske pećine, 100.000 eura, istekom prve godine rada i 25.000 po isteku pete godine. Od šeste do 15. godine korišćenja dobra, 20 odsto neto prihoda od prodaje ulaznica u pećini, a od 16. godine do isteka koncesionog ugovora, 25 odsto neto prihoda od prodaje ulaznica u pećinu.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: