Plan za Njegošev park u Podgorici na čekanju zbog zaštite dobara

Neophodna je studija zaštite kulturnih dobara za potrebe izrade planskog dokumenta za to područje
379 pregleda 1 komentar(a)
Njegošev parku, Foto: Luka Zeković
Njegošev parku, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.05.2018. 17:49h

Revizija nacrta Detaljnog urbanističkog plana „Nova varoš“, kojim se obrađuje i Njegošev park u Podgorici još nije završena, iako je započeta skoro prije dva mjeseca, potvrđeno je "Vijestima" iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kako su objasnili, jedan od razloga zbog kojeg nije završena revizija jeste mišljenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara dostavljeno ministarstvu, u kojem se, između ostalog, navodi da se u zahvatu DUP-a „Nova varoš“ nalaze određena nepokretna kulturna dobra, kao i dobra sa potencijalnim kulturnim vrijednostima.

U mišljenju se, kako je saopšteno „Vijestima“, konstatuju da se nijesu stekli uslovi za davanje mišljenja na predmetni plan, jer nije urađena studija zaštite kulturnih dobara za potrebe izrade planskog dokumenta.

"Nakon što bude izrađena studija zaštite kulturnih dobara i pod uslovom da plan dobije pozitivno mišljenje Savjeta za reviziju planske dokumentacije, informacije o terminu održavanja javne rasprave za DUP ‘Nova varoš” biće dostupne na sajtu Sekretarijata za planiranje u uređenje prostora i zaštitu životne sredine - Glavnog grada“, saopštili su "Vijestima".

Predsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA i odbornik u Skupštini Luka Rakčević početkom aprila je saopštio da je u Njegoševom parku planirana izgradnja čak 25.000 novih kvadrata stambeno-poslovnih zgrada.

Rakčević je istakao da nakon skandalozne namjere Glavnog grada da na prostoru kasarne „Morača“ dozvoli gradnju čak 150.000 kvadrata stambenih i poslovnih objekata, koja je uzburkala i alarmirala podgoričku javnost, sada je na red došao i Njegošev park.

"Na čijim zelenim površinama gradska uprava planira izgradnju čak 25.000 novih kvadrata, što bi trajno i bespovratno uništilo jedan od najljepših djelova našeg grada”, ukazao je Rakčević.

Iz Glavnog grada su „Vijestima” saopštili da nije tačno da je planirana gradnja 25.000 kvadrata sambenih i poslovnih objekata u Njegoševom parku, jer DUP za taj prostor ne važi, odnosno poništio ga je Ustavni sud 2017. godine.

"U Registru važeće planske dokumentacije Ministarstva održivog razvoja i turizma nema DUP-a za taj prostor, tek je u fazi izrade. Tek nakon finalizacije dokumenta biće jasno precizirano šta će se nalaziti na navedenom prostoru”, tvrde iz Glavnog grada.

Bonus video: