Na crnogorskom primorju voda odličnog kvaliteta na većini plaža

Na plažama oko Bara apsolutno sve plaže imaju odličnu vodu za kupanje, dok na 13 plaža Ulcinja više od 70 odsto vode je odličnog kvaliteta
185 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 12:04h

Od 82 obuhvaćene plaže na crnogorskom primorju, voda je odličnog kvaliteta na tri četvrtine plaža, a na ostalim dobrog ili zadovoljavajućeg, navodi se u izvještaju Evropske agencije za životnu okolinu "Kvalitet vode na evropskim kupalištima u 2011".

Voda je odličnog kvaliteta na 73 odsto plaža, a na ostatku dobrog ili zadovoljavajućeg, prenio je preni je portal EurActiv Srbija. Crna Gora je Komisiji prvi put 2010. podnijela izvještaj o kvalitetu vode.

Na primjer, kako se navodi, kvalitet vode na Petrovačkoj plaži ili u Rafailovićima je odličan. U regionu Herceg Novog, od 20 plaža, voda na 60 odsto njih je odličnog kvaliteta, 30 odsto dobrog ili zadovoljavajućeg, a sa 10 odsto nije uzeto dovoljno uzoraka.

Na sedam plaža oko Kotora, u 2011. više od 20 odsto vode je odlično, a ostatak kupališta ima ocjenu dobar ili zadovoljavajući. To je unapređenje u odnosu na 2010. kada je kvalitet vode na svim plažama u kotorskom kraju bio zadovoljavajući.

Velika plaža u Ulcinju

Na plažama oko Bara apsolutno sve plaže imaju odličnu vodu za kupanje, dok na 13 plaža Ulcinja više od 70 odsto vode je odličnog kvaliteta što je takođe napredak u poređenju sa 2010. kad je voda na svim plažama ocijenjena sa "dobar" ili "zadovoljavajući".

Plaže Kipra, Hrvatske, Malte i Grčke imaju najčistiju vodu jer je više od 90 odsto mjesta za kupanje u ovim zemljama zadovoljilo najviše standarde kvaliteta i dobilo ocjenu odličan, navodi se u izvještaju.

Sa druge strane, Holandija, Bugarska, Letonija, Luksemburg i Belgija imaju relativno mali broj kupališta koji zadovoljavaju osnovne parametre kvaliteta, naročito plaže na rijekama i jezerima.

Evropska agencija za životnu okolinu i Evropska komisija objavljuju godišnji izvještaj o kvalitetu vode na više od 22.000 mjesta za kupanje, uključujući mora, okean, rijeke i jezera, ali ne i bazene i banje. Ovogodišnji izvještaj "Kvalitet vode na evropskim kupalištima u 2011" obuhvata 27 članica EU, Hrvatsku, Crnu Goru i Švajcarsku.

Strogi standardi za plaže

Komesar za životnu okolinu Janez Potočnik izrazio je zadovoljstvo što je kvalitet vode u globalu na visokom nivou i što se popravlja posljednjih godina.

"Velika većina Evropljana je zabrinuta za kvalitet Evrope, i žele više informacija o tome", dodao je on.

Profesor Žaklin MekGlejd (Jacqueline McGlade), izvršni direktor Evropske agencije za životnu energiju navela je da u nekim zemljama i dalje ima problema sa zagađenjem vode i plaža zbog poljoprivrede i kanalizacije.

Na Malti, u Rumuniji, Sloveniji i Hrvatskoj sva kupališta zadovoljavaju osnovne standarde kvaliteta.

Na Kipru, u Grčkoj, Irskoj, Austriji, Posljkoj, Crnoj Gori, Velikoj Britaniji, Slovačkoj, Bugarskoj, Estoniji, Portugaliji i Nemačkoj više od 95 odsto kupališta zadovoljava obavezne vrijednosti kvaliteta.

Voda za kupanje u EU mora biti u skladu sa standardima koje predviđa Direktiva o vodi za kupanje iz 2006. a koja se mora u potpunosti primijeniti do decembra 2014.

Kvalitet vode se ocjenjuje ocjenama odličan, dobar, zadovoljavajući ili loš. Direktiva obavezuje zemlje članice da do kraja sezone kupanja 2015. godine voda u svim kupalištima ima bar zadovoljavajući nivo kvaliteta.

Nova direktiva je stroža u poređenju sa prethodnom regulativom iz 1975. jer predviđa da članice redovno obavještavaju o prisustvu ešerihije i crevnog enterokokusa. Ove bakterije mogu biti pokazatelj zagađenja, uglavnom iz kanalizacije ili od životinjskog izmeta.

Prema direktivi, voda na plažama na moru je odličnog kvaliteta ako se u najmanje devet uzoraka od deset u 100 mililitara vode izbroji do 250 ešerihija koli, a najviše do 100 enterokokusa.

Direktivom je predviđeno i odokativno ocenjivanje kvaliteta vode, u smislu prisustva prljavštine ili stakla.

Dvije trećine mjesta za kupanje su plaže na moru i okeanu, a ostatak plaže na jezerima i rijekama. Najviše plaža je u Italiji, Grčkoj, Francuskoj i Španiji, dok Njemačka i Francuska prednjače po broju plaža na jezerima i rijekama.

Galerija

Bonus video: