Počelo sa radom postrojenje za tretman procjednih voda u Podgorici

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, savremeno postrojenje se zasniva na preradi procjednih voda sa biološkim i hemijskim opterećenjem
75 pregleda 0 komentar(a)
postrojenje za tretman procjednih voda, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
postrojenje za tretman procjednih voda, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 25.05.2018. 16:38h

Postrojenje za tretman procjednih voda „Livade“ u Podgorici, koje će funkcionisati u okviru istoimene deponije, počelo je danas sa radom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, savremeno postrojenje se zasniva na preradi procjednih voda sa biološkim i hemijskim opterećenjem.

„Glavna funkcija postrojenja je tretman i prečišćavanje procjednih voda iz sanitarnih kada na deponiji“, kaže se u saopštenju.

Investicija vrijedna preko 1,86 miliona eura obezbijeđena je kreditom Evropske investicione banke (EIB), a radove na postrojenju, po principu „projektuj i izgradi“ obavio je grčki konzorcijum Ergasis – Karkanias u saradnji sa domaćim podizvođačima Fidija, Televex i Tehno-put.

Državni sekretar u MORT-u, Saša Radulović, kazao je na otvaranju da se stavljanjem u funkciju tog, za sada jedinstvenog postrojenja u Crnoj Gori, u potpunosti otklanja ili ekstremno smanjuje potencijalna opasnost od štetnog uticaja procjednih voda koje se skupljaju u već postojećim sanitarnim kadama.

„Poznato je da su procjedne vode pod veoma velikim takozvanim biološkim i hemijskim opterećenjem, i da je ovakav savremen pristup tretmana neophodan i potpuno u skladu sa evropskim direktivama i preporukama u oblasti zaštite životne sredine“, naglasio je Radulović.

Kako je kazao, i samo preduzeće „Deponija” je tokom ovog projekta, osim već istaknutih benefita, dobilo neophodno iskustvo u upravljanju i implementaciji tako složenog posla, kako u građevinskom, tako i u tehnološkom smislu.

Radulović je istakao da je regionalna deponija „Livade“ jedan od ukupno pet planiranih regionalnih centara za upravljanje otpadom, koliko ih je planirano Državnim planom, i da sigurno predstavlja put kojim treba ići kada je u pitanju razvoj te djelatnosti u Crnoj Gori.

Predstavnik grčkog konzorcijuma, Jorgos Karkanias, naglasio je da smatra da će uticaj funkcionisanja postrojenja biti izuzetno povoljan i da su takvi projekti dobar pravac putovanja Crne Gore ka održivosti životne sredine i postizanju ciljueva iz Poglavlja 27.

„Izvršni direktor kompanije Deponija, Arsenije Boljević, istakao je zadovoljstvo realizacijom projekta, napomenuvši da će postrojenje čuvati zdravlje, ekologiju i podzemne vode Podgorice“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: