Odloženo iseljavanje iz nikšićkog Zvjerinjaka

Razlog iseljavanja je sudska odluka o vraćanju oko 4,5 hiljada kvadrata zemljišta porodici Todorović
57 pregleda 0 komentar(a)
Zvjerinjak, Foto: Ivan Petrušić
Zvjerinjak, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 24.05.2012. 17:09h

Rušenje jedanaest baraka sa oko 100 stanara iz nikšićkog naselja Zvjerinjak kod Željezare odloženo je, ali samo na kratak rok, jer je sudska odluka o iseljenju izvršna, javlja MINA.

Razlog iseljavanja je sudska odluka o vraćanju oko 4,5 hiljada kvadrata zemljišta porodici Todorović, koje im je oduzeto prilikom izgradnje Željezare.

Izvršna sudska odluka o vraćanju zemljišta donesena je prije šest godina, ali još nije sprovedena, jer je porodica Todorović čekala da nadležni pronađu rješenje za smještaj stanara baraka.

Među stanarima ima i onih koji su do skoro radili u Željezari, ali i Roma, izbjeglica sa Kosova

Sudija Osnovnog suda u Nikšiću Andrija Bojović kazao je novinarima, prilikom obilaska Zvjerinjaka, da će sudski vještak utvrditi granice imanja Todorovića i koliko se objekata na njemu nalazi, nakon čega će se morati pristupiti prinudnom iseljenju.

Stanari kažu da se ne ljute na nasljednike Todoroviće, već na opštinu i Željezaru, koji saopštavaju da nijesu nadležni.

Riječ je, kako su kazali, uglavnom o socijalnim slučajevima sa puno djece i bez ikakve mogućnosti da sami obezbijede novi krov nad glavom.

"Nijesmo kriminalci"

Među stanarima ima i onih koji su do skoro radili u Željezari, ali i Roma, izbjeglica sa Kosova i nekih žitelja koji su prije nekoliko decenija kupili stanove u barakama, jer za komfornije, kako ističu, nijesu imali novca.

Oni su se danas okupili u naselju, tvrdeći da im niko od nadležnih, nikada, prije sudske odluke o vraćanju privatnog zemljišta, nije kazao da će morati biti iseljeni.

"Opština je takođe imala šest godina da riješi problem ovih porodica, ali se nije osvrtala“

"Ako živimo u barakama nijesmo kriminalci. Pita li se iko gdje ćemo, dotiče li ikoga naša sirotinja“, naveli su stanari.

Jedna od nasljednica Milosava Todorović Đordan kazala je da su, poslije pet decenija uzurpacije, prije šest godina uspjeli vratiti zemlju, na koju od tada plaćaju porez, iako je ne mogu koristiti.

"Toliko je trajala naša dobra volja da se ovi ljudi snađu i riješe stambeno pitanje. Opština je takođe imala šest godina da riješi problem ovih porodica, ali se nije osvrtala“, rekla je Todorović.

Ona je istakla da opštini i Željezari ostaje na obraz odnos prema ovim ljudima i problemu.

Zverinjak je sirotinjsko naselje, nastalo prije 50 godina prilikom izgradnje Željezare, u kojem su, uglavnom, privremeno smještani radnici fabrike, ali su se kasnije ti stanari selili a novi doseljavali.

Bonus video: