Budva: Investitor uništio krov, poplavljeni svi stanovi

Stanari zgrade u Golubovini zatražili od Opštine da im nadoknadi štetu, jer nije spriječila izgradnju četvorospratnice u njihovom dvorištu
223 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2012. 08:09h

Stanari zgrade u budvanskom naselju Golubovina zatražili su hitno od nadležnih državnih i opštinskih inspekcijskih službi da poruše izgrađeni četvorospratni dodatak zgade koji je naslonjen na njihovu, te od lokalne uprave da im nadoknadi štetu, "jer četiri godine nijesu uradili ništa da spriječe gradnju".

Četvorospratnica, umetnunuta između njihove i susjedne zgrade, praktično u dvorištu, nestvarnih dimenzija dva sa tri do četri metra, sa vanjskim stepenicama, a visoka više od 15 metara, svojim krovom se bukvalno nadvila na njihovu zgradu, uništivši crijep.

Velike padavine minulih dana učinile su svoje, pa je gotovo svih sedam stanova do prizemlja poplavljeno, te pričinjena velika materijalna šteta.

Kompleks zgrada vodi se na ime Biljane Manojlović, kojoj je izdata građevinska dozvola od Opštine.

To je bila kap koja je prelila čašu, pa su stanari, koji već četvrtu godinu vode bitku i upozoravaju nadležne opštinare, riješili da presaviju tabak i zatraže svoja prava.

Dodatno je problem izazvao i investitor sa druge strane zgrade, koji je zapušio oluke, što je još više pridodalo plavljenju stanova, uglavnom vikendaša. Nakon što im je dojavljeno o šteti, vlasnici, uglavnom iz Podgorice i Beograda, odmah su došli i, kako su kazali, imali su šta da vide - uništen kompletan namještaj, podignut parket, vlagu na zidovima, plafone sa kojih pada malter...

Radnici "pripadak zgrade" uništili krov zgrade

Problem se praktično "vuče" još od 2008, kada je u njihovom dvorištu investitor Manojlović, od koga su i kupili stanove prije više od decenije, započeo izgradnju dodatka zgrade.

"To nije zgrada, neki kvazi zgradi objekat. Što je najgore, napravljeni su apartmani u toj kvazi zgradi i prodati"

Iako su prošle četiri godine, problemi su samo usložnjavali, a sve je kulminiralo, kako navode stanari, prije sedam dana, kada su radnici na susjednoj, kako navode, "pripadak zgradi", uništili krov njihove zgrade.

Inspekcija zaštite prostora izaći će na lice mjesta, kako bi utvrdila da li je investitor prekoračio gabarite koji su utvrđeni dozvolom koju je izdala Opština

Iz Komunalne policije su prije četiri godine saopštili da za objekat postoji građevinska dozovala na ime Biljane Jova Manojlović.

"Vijestima" je u Komunalnoj policiji rečeno da je cijeli slučaj preuzela Republička inspekcija zaštite prostora, koja se prije deset dana, prilikom obilaska Budve, posebno interesovala za slučaj zgrade u Golubovini.

Inspekcija će u najkraćem roku izaći na lice mjesta

Inspekcija zaštite prostora, kako je "Vijestima" zvanično saopšteno, izaći će na lice mjesta, kako bi utvrdila da li je investitor prekoračio gabarite koji su utvrđeni dozvolom koju je izdala Opština.

"Inspekcija zaštite prostora je, postupajući po službenoj dužnosti, a na osnovu podnešene inicijative od Komunalne policije Opštine Budva, kao i podnosioca inicijative Danka Pavićevića i dr Snežane Tomić, izašla na lice mjesta, obavila inspekcijski nadozor, donijela rješenje o rušenju i podnijela krivičnu prijavu nadležnom državnom tužiocu u Kotoru. Inspektor zaštite prostora je, u međuvremenu, donio zaključak o obustavi postupka, iz razloga što je, u međuvremenu, investitor Biljana Manojlović pribavila građevinsku dozvolu izdatu od Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva za pomenuti objekat", piše u saopštenju koje je "Vijestima" dostavljeno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Svakako da postupak, kako se navodi, koji se tiče podnijete krivične prijave zbog započinjanja gradnje bez građevinske dozvole nije obustavljen, usljed činjenice da je dozvola od opštinskog sekretarijata u međuvremenu pribavljena.

"Takođe, građevinska inspekcija ovog ministarstva, koja se bavi procesom gradnje objekata koji imaju dozvolu, će u najkraćem roku izaći na lice mjesta radi utvrđivanja činjeničnog stanja, odnosno da li je investitor odstupio od gabarita dozvoljenih dozvolom, i u skladu sa time odmah postupiti, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: